< sapu2 sawang sikit kot blog sambil menguap yg entah kali ke berapa >
whuaaaaaaa T_T pagi yang ngantuk. sejuk hari ini. Tah kenapa la ngatuk bonar. Memandangkan bos belum masuk. Kite senyap update blog untuk remove kan sleepy eye ni. Last la punye cite, terliur tengok blog cik fadh pasal dia buat kek batik & cheesekut tuh. Terus rasa macam..aih, tak boleh jadi ni. Dah la baca entry cik fadh time puasa ganti, memang tergugat nafsu makan..kekeke.
meh tepek gambar kek batik belum potong dan dah potong.
Wokeh.. Ni kek batik yg belum potong. Jadi petak sebab mampatkan dalam bekas ais-krim. Meh, share resepi tapi tak de la gambar step by step.
resepi : KEK BATIK MARIE
Bahan2
~ 1 paket biskut marie ( sy punye 350 gm) - mana2 pun boleh
~ 3/4 tin susu pekat manis ( adjust ikut rasa manis anda)
~ 200 gm serbuk milo
~ 3 sudu serbuk koko
~ 250 gm butter ( bubuh majerin, akan rasa masin sikit tp sdap gak)
Cara2
1. Cair kan majerin. Kemudian masukkan susu & serbuk milo. Kacau sehingga sebati.
2. Tuang serbuk koko dan kacau rata hingga hilang ketul2 dan adunan coklat jadi pekat dan tidak berketul.
3. Biskut marie dipatahkan 4 bahagian dan masukkan dalam adunan coklat tadi dan kacau rata.
4. Lastly, masukkan dalam acuan or loyang dan mampatkan hingga tiada ruang antara biskut.
siap...;)
** ni kek batik versi sy. Kalau nak alter resepi pun bole. Ikut kesesuaian masing2.
until next post... love
No comments:
Post a Comment
Keep ur beautiful word here :)