Nuffnang me~

Wednesday, August 27, 2014

Resepi : churros a.k.a Kuih Belimbing

Assalamualaikum.

Hari ini kite main masak2 jap ea. Nak share 1 resepi ni. Semalam ada kawan share kat FB. Dia buat kuih ni. Perghh... tergoda i. Kuih ni ada 2 nama rupa nya. Sebab kalau oversea nye version, dia di panggil Churros. Tapi kalau sini di panggil kuih belimbing. 

RESEPI : Churros a.k.a. Kuih Belimbing. 

* sila rujuk gambar dan baca 'cara-cara' masak mengikut nombor pada gambar ye. 



BAHAN2

~ 1 cawan tepung gandum
~ 1 cawan air
~ 1 sudu besar butter/ majerin
~ 1 sudu besar gula
~ 1 biji telur (gred A)
~ esen vanilla

CARA2

1. Didihkan air, gula, butter dan esen vanilla. Kacau sehingga larut. Sementara tu, boleh pukul telur sekejap (asingkan). 

2. Tutup api dan masukkan tepung gandum. Kacau dengan cepat sehingga sebati. 

3. Hasilnya, adunan akan jadi doh lembut. 

4 & 5. Doh tadi dimasukkan telur dan kacau dengan cepat2 supaya jadi sebati. 

6. Pada awal selepas dimasukkan telur, akan jadi pecah, lama kelamaan, akan jadi doh semula tapi jadi melekit. (seperti di dalam gambar diatas). 

7. Panaskan minyak. Masukkan adunan tadi dalam piping beg (nozel bentuk apa2 pun boleh). Bila api dah panas, piping kan ia ke dalam kuali. Anggaran saiz panjang; 4 - 5 cm. Goreng sehingga menjadi warna keperangan. 

8. Bila dah tukar warna keperangan, boleh diangkat dan ditaburkan dengan gula. Siap. 

# optional lain, boleh juga dimakan bersama coklat cair. 

2 comments:

  1. first time taw pasal Churros nih mase tgh My Kitchen Rules. xpenah rase lagi. huhu. nmpak cam senang je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. SYA : hehe.. Sya, senang tp kalo buat sorang2, memang berejam baru siap. Ni pun tgk dari kawan la y tgk kitchen rules tuh. Time panas2 baru angkat tu, mmg sedap di makan.

      Delete

Keep ur beautiful word here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jana Pendapatan

Labels

kNOw abOUt Me

My photo
You Welcome to visit my blog. Have nice reading and enjoy it. :)