Nuffnang me~

Thursday, April 2, 2009

Celik IT

Pagi tadi sebelum pergi keja, tengok Malaysia Hari Ini. Hari nie nye topik ialah tentang celik IT. Lebih kurang la. Bagi fasya la kan, berdasarkan pengalaman dan ape yang pernah dialami. Saya kenal komputer mase tingkatan 1. Mase tu ayah bawak balik pc dari office. PC lame tapi leh guna lagi. Ayah anta kedai untuk format and install sume computer software jadi yang up-to-date nye. Mase tu excited sangat la... ye la baru dapat computer. Tapi bila dah lame-lame, computer tu jadi benda yang biase je. Ayah memang tak ajar sangat macam ne nak guna computer tu, cume yang basic je. Bermula la satu hari tu, adik kenal dengan computer game dari kawan dia. Dapat la CD game dari kawan. Hurm...pe lagi, 24 hour computer on. Mase tu memang geram sangat3 dengan adik laki tu, dia je guna computer. Untuk pe? Main game...main game...main game. Sekarang nie, selain PC, dah ada laptop dan macam-macam jenis laptop ada. Saya kenal laptop mase lepas SPM. Macam dah ketinggalan je kan. Mase tu pergi umah pak cik. Dia bawak balik laptop kat umah. Huh.... tak lepas-lepas main laptop tu. Biase la kan, bila first time tu memang excited la. Bila dapat rase laptop sendiri tau, mase dah masuk Universiti. Tu pun mase semester 2 ke 3 tah. Saya ada email sendiri mase Tingkatan 5 tapi tak berapa guna sangat. Email ni banyak gunakan nye mase semester 3 hingga semester 5. Mase tu kena anta assignment guna email. Selain dari tu, ayah pun selalu antar email kalau kat kampus.

Sekarang nie kan, kalau tanya sesiapa "ada friendster x? ". Kebanyakan remaja dan student2, sume ada. Termasuk la friendster, My space, Facebook, and lot more. Orang kt luar sane, menganggap benda2 ni adalah untuk berhubung satu same lain yang dah tinggal jauh-jauh. Bagi saya la, tak jadi jugak.... kalau sekali-sekali je bukak. Lebih baik guna email coz tak sume orang ada benda-benda macam nih. Tapi sekarang nih, tengah gile blog. Start dari ajin la nih. Sronok tengok dia ada blog sendiri. Saya nih pun baru je wat blog. Dunia IT memang seronok di explore. Kalau nak cari information untuk assignment, cari je kat Yahoo ke....kat Google ke.... banyak cara. Kalau da malas nak buka buku, tu lah caranye.

Ada yang lebih canggih...macam dengar dekat MHI tadi. Encik tu pukul 6.00 pagi dah on laptop , dengar berita dan motivasi kat tv tapi secara online. Dan juga, baca surat khabar pun online gak. Pastu kat umah dia je, ada 3 PC. Encik tuh ada laman web sendiri. Pastu kerja-kerja encik tuh, memang sume nye guna laptop and PC je. Dia ada PC sendiri mase komputer pertama di keluarkan. Memang teror IT la encik tu.

Tapi saya tak de la teror IT sangat......=)

1 comment:

  1. hehe.. im a trend-setter.... yahoo!!! ^_^

    ReplyDelete

Keep ur beautiful word here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jana Pendapatan

Labels

kNOw abOUt Me

My photo
You Welcome to visit my blog. Have nice reading and enjoy it. :)