Nuffnang me~

Saturday, November 28, 2009

Air rosel segar + buatan sendiri

Okey... merujuk kepada tajuk kita pada hari ini iaitu 'rosel segar + buatan sendiri' , ia memang buatan sendiri ya ( ecehceh.. macam pe plak T-T) . Last week, kami adik-beradik teringin sangat nak minum air rosel. Nasib baik my mum ada tanam pokok rosel...kat belakang rumah (tanah belakang rumah tu bukan besar sangat pun sebenarnye..huhu T-T)


I ada ambil several pictures of rosel yang di tanam dan proses buat air rosel: dari petik buah sampai siapnya air rosel...wee (^_^)













Picture 1: rosel from the tree it self
Lepas sudah petik dari pokok, buah-buah rosel itu di kumpulkan dalam besen ye.. dan kami dapat la 1 besen kecil seperti gambar dibawah. Banyak jugak la.







~ buah rosel dari dekat

























Picture 2: Buah rosel dipetik dan dikumpulkan untuk dikupas + dibasuh

Kemudian, buah rosel dipetik kelopaknya satu-persatu untuk dibersihkan sebab buah rosel nie macam bunga. Didalam setiap kelopaknya takut ada kuye ke pe tah. Macam ulat pokok (I don't know how to spell it...huhu T-T)















































Picture 3: Buah rosel yang telah dikupas

Seterusnya, bila sudah dikupas buah rosel tue, ia dimasukkan ke dalam kuali dan di didihkan dengan air didalamnya. Tujuannya adalah untuk keluarkan pati air rosel tu ye... sume readers (wah.. macam buat rancangan memasak la plak..peace) . Lepas dah mendidih air tu dan pati nye dah terhasil. Ditutup api dan diangkat serta ditapis air dari buah rosel seperti yang dibawah:
































Picture 4: Pati rosel ditapis dari hampas or buah rosel yang telah dididihkan

Last but not least, selepas penat saye membebel panjang lebar pasal nak buat air rosel nie, tersedia la segelas air rosel. Warna merahnhya memang asli okey no additional color is added ya.. percaya lah. Sedap...(^_^)




















Picture 5: Bergelas-gelas air rosel..




Wednesday, November 25, 2009

Midvalley ~ not in the list

Ya... midvalley was not in my list of activity. On tuesday, me n fatin ( my schoolmate) went to midvalley, not by bus but by train (KTM). Actually on that day, both of us nak pergi jumpe aini untuk amek gambar convo from her. Then, terawal la plak kan sampai kat KTM Nilai. If I am not mistaken, dekat pukul 9 pagi kot. Hehehe... sorry ani. Terawal la plak sampai.

After that, me & fatin naik la balik train untuk pergi midvalley. Both of us arrived at midvalley at 10.30 a.m. We all terus masuk midvalley then.. lapar la plak kan. Pikir punye pikir, kat mane nak makan. We decided and choosed McD.

me

fatin

okey... we choosed breakfast set for 2
sempat lagi tue..=D

After we finished our breakfast, memang breakfast pun (dengan breakfast set McD) both of us pegi beli tiket wayang. Sebenarnye saye yang beria sangat nak pegi tengok wayang dari Seremban lagi. Fatin ikut je. Tapi Fatin yang pilih cite. Mula-mula ingat nak tengok cite Jeniffer Body tapi fatin pilih cite Phobia 2.

This movie is Thailand movie. Hmmm.. usually Thailand movie is one of the scary movie. In Phobia 2, there are 4 story in it. After I watched Phobia 2, I found that this is the first time I watched movie that I can't stop laughing. Why? Dalam Phobia 2, 3 daripada 4 cite dalam nye memang seram dan ngeri ( yang sesuai dengan 18PL nye) tapi yang de last story tu memang kelakar giler sampai tak boleh benti gelak. After I watched this movie, I satisfied with it .

tiket wayang PHOBIA 2

Lepas habis tengok wayang, kami jalan-jalan sambil window shopping + cuci mata. Pastu dah penat jalan kan... benti la sekejap. Hmm... sedap kalu dapat ice-cream. Terfikirkan Baskin Robbin... ha..pe lagi. Memang mencari Baskin Robbin la kitaorang mase tu. Jumpe pun... seperti yang di bawah:


Dah puas dapat Baskin Robbin, ingat nak balik je. Tapi on the way nak cari pintu keluar, terpandang la satu kedai perhiasan nie. Hehehe... Both of us buy these beautiful rings.. (alang-alang kluar, dan dah lame tak gather berdua) and I love this rings. Thank you fatin... (^_^)

Thursday, November 19, 2009

Info Corner : Ikan yu & Bersin


Ikan yu. Antara salah satu haiwan di laut yang paling digeruni dan ditakuti. Cuba lah tengok pada giginya sahaja, ianya boleh membawa maut. Tahukah anda, ikan yu kehilangan gigi lebih dari 6000 batang setiap tahun dan gigi baharunya tumbuh dalam masa 24 jam sahaja.



Jika bersin terlalu kuat, kamu dapat meretakkan tulang rusuk. JIka kamu cuba menahan bersin, kamu boleh menyebabkan pembuluh darah di kepala dan leher pecah, dan akan menyebabkan kematian. Jika memaksa mata terbuka sewaktu bersin, bola mata boleh terkeluar dari tempatnya.


* Majalah Dara. Edisi 90. Disember 2009

Tuesday, November 17, 2009

Menunggumu

video

saYe suKe


" Sebuah drama yang mengisahkan tentang dua beradik yang saling menyangi Manda (kakak) & Indy (adik). Kisah & perjalanan hidup mereka bermula apabila ibu mereka (Rianti) meninggal dunia ketika melahirkan Indy. Selepas kematian ibu mereka, hidup mereka jadi lebih terumbang-ambing apabila ayah mereka (Indra) di sahkan menghidap penyakit luekimia. Indra bimbang jika dia tidak dapat hidup lame, siapakah yang akan menjaga anak-anak perempuannya. Indra telah cuba berjumpa dengan ayah (Pak Suryo) untuk meminta tolong agar menjaga anaknya bila ketiadaan dia kelak. Akan tetapi Pak Suryo masih marah dengan Indra kerana mengahwini Rianti tanpa izin dan restu Pak Suryo. Dalam perjalanan pulang dari sana, Indra telah mengalami kemalangan dan dia meninggal dunia. Setelah kematian ayah mereka, Manda & Indy cuba untuk mencari datuk mereka, Pak Suryo. Mereka mencari datuk mereka hanya dengan membawa sekeping gambar datuk mereka. Sebelum mereka pergi, Mana telah memberikan Indy seutas Liontin berbentuk hati & terukir nama ibu mereka. Manakala Manda pula memakai seutas lagi yang terukir nama ayah mereka. Semasa dalam pencarian mereka, kedua beradik ini telah terpisah & mereka......bla..bla..bla.."

Haa... okey all readers. Penat la plak type sinopsis tadi. Rasenye sume dah pernah tengok cite nie kot.. Dah berapa kali dah ulang tayang kat tv. Especially at tv3 and now at ntv7. Baru je I tengok cite ni tengah hari tadi. For me, this sinetron quite good. Tapi kan, makin lama makin mengarut. If I am not mistaken, this sinetron have 2 season. The first season was okey but when the second season, its became nonsense. Dah melalut2 je. Okey, as you can see the above picture is one of the Liontin picture that I found on the internet.


From left: Naysila mirdad, Nana mirdad

Ni plak pelakon utama sinetron nie. Hmm.. pelik la sebut sinetron. Sinetron ni maksudnye drama kot. Tah la. Kedua-dua pelakon nie, memang in the real life, actually they are siblings. This story is one my favourite (but not all of the sinetron I like). The most that I like about this story is the theme song that is ' Menunggumu by Chrisye ft peterpan'. Suka sangat lagi nie. Tapi kan.. suka lagu ni pun sebab cite dia jugak. Kalu tak tengok cite ni, tak tahu pun ada lagu nie. Kat bawah nie, I have provide the lyric of this song.


Menunggumu
by chrisye ft peterpan

Didalam sebuah cinta..terdapat bahasa
Yang mengalun indah..mengisi jiwa
Merindukan kisah..kita berdua
Yang tak pernah bisa... akan terlupa

Bila rindu ini... masih milikmu
Kuhadirkan sebuah..tanya untukmu
Harus berapa lama...aku menunggumu
Aku menunggumu

Didalam masa indah...saat bersamamu
Yang tak pernah bisa..akan terlupa
Kenangan masa yang..menghancurkan jiwa
Dengan segenap cinta..aku bertanya

Bila rindu ini...masih milikmu
Kuhadirkan sebuah..tanya untukmu
Harus berapa lama..aku menunggumu

Dalam hati ku menunggu..
Dalam hati ku menunggu..aku..
Dalam benak ku menunggu..
Dalam hati ku menunggu..aku
Masih menunggu..

Bila rindu ini.. masih milikmu
Kuhadirkan sebuah..
Harus berapa lama..harus berapa lama
Aku menunggumu..aku menunggumu...

Sunday, November 15, 2009

FREE == HoliDay

Yay... (rase nak menjerit sekuat hati bila dalam dewan exam semalam dan bila jam menjelang 12.00 tengah hari.) Itu menunjukkan, habis la sudah exam untuk paper yang terakhir bagi semester 3 nie. I'm free now from book, assignment and exam for now. Sekarang nie dah start cuti semester.

Lepas je habis exam semalam, balik je terus kemas2 n pack barang. Malam tu jugak me n tehah bertolak balik. Kami berdua naik bus yang same. Lately ni, asyik hujan je. Balik semalam pun, bukan main lebat hujan. Me n tehah duduk la tunggu kat terminal bus tu dalam keadaan hujan je. Bus sampai kt situ lambat betul...sampai tertidur. T-T Tapi bila bus dah sampai n dah naik bus, dah tak mengantuk pulak.

Semalam naik bus tak la membosankan. Sebab pe tau? Driver bus tu pasang movie. Dari start naik kt Seri Iskandar sampai turun kat Pudu dapat tengok movie. First movie yang orang tu bukak ialah Susuk pocong. Huhu... tajuk dia agak seram. Tapi bila teringat balik, memang seram tapi klakar gak. Orang leh kejar pocong tu sebab nak kan susuk pocong tu. Then, dah habis cite tu, tukar cite len... Mr. Bean la, Harry potter la.

Sepanjang perjalanan, hujan je. Bus pun bergerak lambat. Sampai kat Seremban kol 5.30 pagi tadi. Penat giler.. sampai2 je umah, punggah barang n baring2. Trus terlelap sampai petang.

Sekejap je dah habis 1 semester. Lagi 1 tahun setengah jew... pastu naik semester baru lagi. Cuti nie tak tahu nk wat pe. Kalo nak saje je kat umah............ oh no. Membosankan. Lagi2 kalo duk saje...menambahkan berat jew. Tak mo la.

De yang suh gi keje part time, tapi kan cam malas je and ade ke yang nak amek keje tok 1 month je? Ingat nak gi jalan2 cuti nie, tapi pulus nye tak cukup lagi...


That all for now.. cuti nie, I will try to update ma blog always...(jangan hangat2 taik ayam je la nanti)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jana Pendapatan

Labels

kNOw abOUt Me

My photo
You Welcome to visit my blog. Have nice reading and enjoy it. :)