Nuffnang me~

Sunday, November 20, 2011

Konvokesyen Kedua

Assalamualaikum. bukak2 je blog, tengok blog sendiri dengan kesiannya sebab dah bersawang2.  Dah berminggu2 tak berusik. Huhu.. Hari ni tak tau dari mana datang rajen nak makeover blog sendiri bg santek.  But this time I wanna make a simple and not heavy style because sometime it become slow loading when to open the blog.

Seperti yang tertera kat tajuk atas tu, konvokesyen kan? Yup, my second convocation in my study life.  Degree convocation at Sri Iskandar, Perak. Actually, dah lama da majlis konvo nye tapi baru kali nie rajen na update. Huhu.. Di sebabkan sekarang dah keje, so, hari tu amek cuti 2 hari sebab nak attend convo and becoz of the convo venue. 

okeh, tamo banyak cakap. Meh kita le tour de picture je lah yep...














Yes, gambar tak banyak. I know it.  Ini saje gambar yang boleh letak. Tamo letak banyak2 nanti orang ta suke. Huhu.. After 2 years study half alive (atau lebih tepat separuh mati belajar), sebab ape? sebab bile dapat test or quiz markah sikit, frust nye tuh memang frust menonggeng lah sebab degree is heavy than diploma level and Master plak more heavy than degree level.  So, that why I didn't ready yet to continue study and also didn't have enough $$$$ to further study. 

Sekarang, bab belajar dah senang hati sebab dah tamat belajar. Paling risau sekarang is about my career. I want a career not a job.  So, I hope that I can find my career that suit for me and with my qualification.  I will work hard to achieve it. 

To those who still study, wish you all gud Luck and do your best.


" IF YOU WANT THE BEST RESULT, 
YOU MUST PUT ENOUGH EFFORT. "

Saturday, September 10, 2011

Pengemaskinian segera Aidilfitri & misc.

Salam to all readers.  Hari2 duk bukak blog, baca blog, jalan blog orang... sume cite pasal raya, kan.  Jeles la plak tengok orang lain update.  Nak update blog sendiri tapi pemalas.  Oh, tidakK.. apa lah nak jadi neh.  Blog tersayam dah ta terjage dah.

Ok lah, memandang saya tersangat jeles tengok orang lain post pasal raya, saya pun nak jugak post sama.  :) Hehe..  Hari raya this year a bit different compare to 5 years back because this year dapat beraya kat rumah selama yang mahu. Kalau 5 years back, sekejap je dapat raya kat rumah.  Lepas tuh dah kena balik kampus.  Raya pun macam tak raya je mood sebab banyak assignment, dengan segala test dan quiz.  Sekarang ni dan tahun ni is the first year ever for me dapat raya dengan family kat rumah dan first year for me because I'm already finished my study and start workin.

Lucky for me because my bos allowed me and my officemates take a long off day for Hari Raya and he also gave us 'duit raya'.  Hehe.. best je bila first time keja, dah dapat duit raya dari bos.  Tapi tuh la, this year dah tak boleh dapat duit raya because as all knows that I'm already finished my study and I'm already worked.  And also my age lah.  Dah besar, tak boleh dapat duit raya tapi kena bagi duit raya....T_T  Sedey.

Hari Raya this year tak banyak gambar pun sebab tak sempat nak take picture b'coz few days before raya busy teramat sebab nak siapkan biskut raya secara last minute dan other juadah for hari raya.  So, begitulah jadi nya. One of biskut raya that me and my mom try to make it for the first time is almond london biscuit.


Ini lah biskut Almond London nye yang sempat dibuat untuk Hari Raya ni.  Itu pun tak banyak yang dapat, ada la dalam 2 balang setengah je.  As you can see in the picture, I show you the whole process to make the biscuit.  The proces is a bit 'leceh' lah sebab bila buat biskut ni, tak boleh terus siap jadi biskut yang dah sedap di makan. Then, ada lagi biskut2 lain yang sempat buat tapi tak sempat snap a picture and biskut dah biasa buat that is the pineapple tart and makmur.

Bila dah sampai Hari Raya nye, apa lagi, sibuk la pegi beraya.  Penat pegi beraya satu hal, nak pegi umah yang jauh2 padahal dalam negeri sembilan jugak tapi perjalanan nye macam nak pegi umah sebelah negeri plak.  Then, tetamu yang datang plak pun satu hal.  Dah janji, dah tempah pukul bape nak datang.. (oke jap, nak tempah ke? =_="  tade la, janji jew.. hee) pastu boleh plak cancel last minit.  Penat je kelam kabut main masak2 pastu ngemas apa bagai pastu tak jadi.  Sabar yo lah..

Apa lagi ye? Hm.. macam2 plak nak pikir tapi one of the thing that make me overthink is my convo day that will be on the next month.  Overthink apa? Macam2 benda nak kena adjust. Antaranya ialah:


(1) Cuti nak pegi Perak : celah bilanya nak pegi Perak kalau dah banyak sangat cuti kau nak amek lagi2 baru start keje.

(2) Hari konvo & hari ambil jubah konvo:  Haih, kalau lah Perak tuh sebelah2 je takpe kau nak suh ulang alik.

(3) Future job planning:   a.k.a  apa plan pas dapat scrool.  Hm.. still planning and dunno what to do.

Okey, itu lah setakat ni nak kene adjust.. hehe.  Tadi cakap macam banyak je nak kene adjust kan? tapi sikit jek pun.  Tapi rasa macam banyak plak bila asek duk fikir je.  Wokeh, itu saje pengemaskinian segera saya.  Bukan mee segera ye.  (harap maaf kalau perkataannya seperti pelik di dengar)

~until next post~


post gambar ayu saya.. (tengok jek, jgn ngate saye. sukeati tuanpunyeblog la ye.)



sekian.  SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 
pada semua

Monday, August 15, 2011

Cinta dan Benci


....... sungguh aku tak bisa. sampai kapan pun aku tak bisa membenci dirimu. 
sesungguhnya aku tak mampu.......




Cinta dan Benci
by Geisha



bagaimana cara membuatmu bahagia
nyaris ku menyerah jalani semua
tlah berbagai kata ku ungkap percuma
agar kau percaya cintaku berharga
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
tak kuat ku menahanmu, mempertahankan cintaku
namun kau begitu saja, tak pernah merindu

reff:
sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu
sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci yang ku rasa



apa kau mengerti ku sedih sendiri
tanpa ada kamu ku merasa sepi

tlah lama ku menantimu, diam sendiri menunggu
setengah hati mencinta, ku sakit karenamu



repeat reff


woo ooo ku sakit karenamu
sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu


sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci

sungguh aku tak bisa membenci dirimu
sesungguhnya aku tak mampu


sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci ooo
cinta dan benci ooo yang ku rasa


Saturday, August 13, 2011

Jar of Hearts

Singer: Christina Perri




No, I can't take one more step towards you
‘Cause all that's waiting is regret
Don't you know I'm not your ghost anymore
You lost the love I loved the most

I learned to live, half alive
And now you want me one more time

[Chorus:]
Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

I've learned to live, half alive
And now you want me one more time

[Chorus]

It took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
‘Cause you broke all your promises
And now you're back
You don't get to get me back

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are? 

Menangis Lagi

Menangis Lagi
By Fina AF9


Aku terluka
Ku sangka tak mungkin terjadi sekali lagi
Dulu kau kata
Tak mungkin aku kan kecewa 
Hatiku akan akan kau jaga


Pernah ku sangka
Inilah cinta yang terindah dalam sejarah
Apakan daya aku yang menanti pelangi
Mengharap engkau yang pasti


Dan aku menangis lagi
Kecewa untuk sekian kalinya 
Dan kisah cinta luar biasa
Habis seorang untuk semua 
Kejam dirimu (2x)


Aku kecewa pedih 
Tak mungkin dapat kau faham sakitnya
Kata-katamu lah punca segala
Cinta kita kau persenda
Pergi kau pergi
Tinggalkan aku menangis lagi


Apakan daya 
Aku si bodoh yang percaya kata-katamu
Puas didepan mata
Mungkin engkau lah pendusta 
Bagimu hatiku tiada makna


Aku menangis lagi 
Kecewa untuk sekian kalinya
Dan kisah cinta luar biasa 
Haibs sorang untuk semua
Apa lagi perlu ku rasa
Aku terlupa


Aku kecewa abadinya
Tak mungkin dapat kau faham sakitnya
kata-katamu lah punca segala
Cinta kita kau persendakan 
Pergi kau pergi
Tinggalkan aku 
Biar aku sendiri


Luka aku terus meratapi
Luka-luka kecewa

Dan aku tahi... ku tahu (hatinya)
Dalam hatiku takkan bisa merubah segala-gala



Aku menangis  
Kecewa untuk sekian kalinya
Dan kisah cinta luar biasa 
Haibs sorang untuk semua
Apa lagi perlu ku rasa


Aku terluka, aku kecewa 
Tak mungkin kau kan faham sakitnya
Kerna kau lah punca segala
Cinta suci kau persia
Apa lagi tinggalkan aku
Biar aku menangis lagi


**
   biarkan terus begini jika tiada penyudahnya~

Thursday, August 11, 2011

Complicated

It become more complicated.  It seem no solution toward it.  The decision that we take today, it result for our future life.  Someone said that the risk, the consequences and pain that will come for future life is more that the benefits that you can get or earn.  

It seem no step that I can take as a solution.  The pain is more than before.  Sorry to be the hardest word.  The decision that I will take is not from my own willingness.  I also get the pain from it.  Why it is so hard to faced?
Maybe there will be other good for everything that happens. 

Be strong.

Monday, July 18, 2011

Photography ~ Aktiviti Sampingan

Assalamualaikum to all followers and silent readers. I know that my blog is not really well known like other blog but I still have the spirit to write here but not really frequent update. Huhu..

Takpe2.. itu lain cerita sebab sekurang2nya still post new entry.  Hari ni sempat la sambung buat aktiviti sampingan yang dah lama tinggalkan sebab tak jumpa subjek apa yang nak di tangkap.  So, pagi2 ni sempat ikut my dad pergi jogging and then terfikir nak snap a few pictures of flower and kebetulan my lil brother nak guna gambar tuh.  Here are some pictures that I and my dad have captured it.


















Saturday, July 2, 2011

Dah 1 Bulan

Salam to all readers. ^_^

Ce baca tajuk entry this time. Sebulan dah berlalu.  Apa yang sebulan nya? Macam2 benda boleh jadi dalam masa sebulan. Bukan sebulan je, sehari pun macam2 boleh jadi.  Untuk diri sendiri punye review la this time.  Sebulan dah berlalu sebagai orang baru.  Orang baru? kat mane lah tuh kan.. Kat mana lagi, kat tempat keje la.

Tak terasa sangat sebulan.  Rasa macam sekejap je sebab rasa masa tu berlalu dengan cepat.  Salah satu sebabnya, keje melambak.. penat balik keje.. dan mungkin rasa excited plak pegi keje for the first time.  Hee... Sampai kan staff kat ofis tuh tegur.. "awak dah sebulan keje sini dah kan?" (hoho.. dalam hati kate, tak penah2 tegur hencek neh, tetibe plak tegur dah sebulan keje.)  Mungkin Pakcik tuh baru ade rasa nak tegur kot.. (erk.. ampun Encik, terpanggil pakcik plak).

Kebelakangan ni, tak tau mimpi apa.. asal petang2 je, tekak rasa nak makan jajan2.  Haish..macam2 kan?  So, nak di jadikan cite..sanggup lepas balik, menapak pegi shopping complex dekat2 situ.  Sikit jauh la bila kau pegi sana jalan kaki dengan hari panas yang dah petang2.  Memang hitam la muka kalau hari2 buat.  Semata2 pergi sana, the reason is...  nak makan ice-cream je. T___T  Kesian tak?

Tak pe la.  Sy tetiba rasa cam budak2 sebab nak ilangkan penat jew.  Hehe.. sekali-sekala, bukan banyak2 kala.. (erk.. mane plak datang word tuh kan?)  Okeh2, ni merepek namenya.  Ada lah beberapa benda baru in life that I learn and perlu biasakan diri.  I am learn to be independent.  I am learn to be strong.  I am learn to  do the best for life.  I am learn to not to be so cengeng.. too easily crying.

From now and this second and minute and hour over, I am gonna plan ahead my life.  For me, kalau nak berjaya, cuba dengan usaha sendiri dulu sedaya upaya.  Then, kalau tak dapat juga, baru lah mintak pertolongan orang lain.  Bukan nya berjaya dengan bodek orang, ampu orang kat depan2, belakang dia kutuk gila2 macam nak mam%*&....  Hoho.. geram betul dengan orang yang macam ni.

Kalau dulu masa time2 study, takut sangat nak pegi keje.  Takut sangat nak lalui alam keje but now, a bit ok la.  Slowly la bro.. baru nak mula.  Takut still ada with the new environment that will come in future but then, dengan pengalaman sekarang jugak boleh di jadikan panduan jugak.  Wah.. kau macam terer sangatlah kan.  Jangan marah ha.. ni blog aku ke blog kau?  ( oke, kasar sikit di situ. Maaf sape yang tak suke.  Kalau tak suke bole beram*&%..).

Routine life pun da berubah.  Tak sama macam time study.  Bole duduk lama2 online, tengok tv, duk asek jalan2 menghabiskan duit sebab masa tuh dapat duit free tapi awal2 la free... sekarang dah kene bayar plak.  Tak de dah online duapuluhempatjam.  Balik2 je pun dah penat, nak ngadap pun malas.  Kalau ada pun, saje memaksa kan mata nak online.

Bukan takat internet, tv pun macam tak lalu.  Haha.. pe lah nak jadi neh.  Kalau dulu, tv tuh lah macam asek melekat je.  Kalau setakat cite Indon tuh, ade lah layan sikit.  Macam2 nak cite tapi tak tau nak cite pe.  Bulan July ni je ada 3 majlis.  Semua majlis kawan2.  Majlis kawen dan tunangan.  Itu majlis orang, majlis sendiri entah bila la plak. Huhuhu.. berangan betul budak sorang neh.

chao.. till next post.  Salam. ^_^

Saturday, June 25, 2011

Next stage

Assalamualaikum all readers.  ^_^

Bila baca tajuk, jangan fikir bukan2 taw ( pada sesiapa yang fikir bukan2 lah ye).  Haa.. kali ni bukan next stage benda lain tapi next stage in my life.  Peringkat seterus apakah yang di maksudkan? Semestinya lah pasal hidup.  Kalau dikira balik, boleh kata dah dekat sebulan la meninggalkan zaman belajar.  Baru je kan?  Tak sangka dah habis zaman belajar Degree dan sekarang dah kena kerja pulak.

Kerja pun da masuk dekat sebulan kalau lebih kurang hari di hitung la.  Beberapa hari saje lagi dah nak bulan Julai.  Kejap je kan? Pegi balik keje hari2, bangun awal pagi dengan ngantuk pisat2 tuh, pastu masuk ofis buat keje melambak.. tup2, dah nak masuk sebulan dah.  Dan yang paling obvious, tengah kering.  So, bukan hanya menghitung hari.. cheewah.. tapi kira bile lah nak gaji nehhh? poket dah kering neh... T_T

Haha.. teruk kan.  Baru masuk keje, dah sibuk nak fikir pasal bila nak gaji.  Al-maklumlah, sisa2 duit pinjaman dah habis dibelanjakan.. so, bila nak guna untuk belanja harian untuk sekarang neh, tak ada apa lah yang tinggal.  Penerimaan keadaan sekeliling setakat neh.. (peghh, skemanye ayat) haha.. so far, environment surrounding boleh di sesuaikan dengan diri.  Tak ada masalah sangat cuma pasal kerja je belum expert lagi.

Kawan2 yang apply master, dengar khabar sumenya kene attend interview next week? right guys? I wish you all gud luck.  Rase seronok dengar.  Ada jugak rasa teringin nak sambung tapi......................  Haha.. lum terdaya nak sambung lagi.  Insya Allah, one day nanti.  Kite pelan2 kayuh ye.. dah cukup semua keperluan diri, baru lah boleh sambung.

~GOOD LUCK FWENZ~

Saturday, June 11, 2011

Berubah

I like to post new entry with this song lyrinc that title is 'Berubah'.  It bring me the memory and have meaning to myself.  This song is from one of TV3 drama that is OST Nora Elena.


Title:  BERUBAH
By:  Erry Putra ft Reen Rahim


Berikan ku waktu
untuk bersamamu meniti hari
Tak puas bagiku dan kau pun berlalu
Tinggal ku sendiri


Gelap seluruh jiwaku
Ku ingin benar bersama denganmu
dan kau pun menjauh


Tiba-tiba kini kau telah berubah
Apakah salahku
Kau yang ku kenali
dan kini menjadi insan yang lain


Dulu kau berjanji 
kan hidup semati meniti hari
Semuanya telah berakhir


Chorus


Ku ingin benar bersama denganmu
Dan kau pun menjauh
Tiba-tiba kini kau telah berubah 
Apakah salahku


Semuanya telah berakhir...oooO


Chorus


Oh kasih....

Friday, June 3, 2011

Dating di Times Square

Selamat pagi atau lebih tepat, selamat tengah malam sebab waktu semasa menaip entry ni adalah pada pukul 12.36 tengah malam.  Ce cite - ce cite pegi dating ke? dengan sape tuh? hmm..

Cerita ni dah basi sikit lah.  Last week saye pergi dating dengan girlfriend saye a.k.a  kawan perempuan saye lah.  Jangan la pikir bukan2 taw.  ^_*  Plan pergi dating bersama girlfriend saye ni tak plan sangat pun.  Pergi hari rabu, hari isnin sebelum tuh terus ajak.  @_@  Buat muka blur plus terkezut jap.. sebab my fren terus call dan berkate seperti di bawah:

kawan:  Hye, fasya. Bila nak pergi jalan2 nie?

Saya:  yep2.  Bile2 boleh je. 

kawan:  Okeh, kalau camtu, rabu ni kita pergi jalan2 nak?

Saya:  Rabu nih? peh.. (dalam ati, mmg singkat betul plan nye)

Kawan:  Iye, rabu nih.  Kita pergi TS nak? 

Saya:  Okeh, boleh2.  

Kawan:  Tapi nak pergi sana, tak reti.  tau tak cane?

Saya:  Tape2. Dun worry.  Nanti akan di google kan.. hehe


Selepas itu, mula lah pencarian peta dan segala alamat pertunjuk bagai, yang di cari untuk pergi ke Times Square.  Meh2, I nak share macam mana nak pergi Times Square dari Seremban dengan menaiki KTM dan Monorel.

Dari seremban:  Anda boleh menunggu dan menaiki Komuter dari stesen keretapi Seremban.  Sila beli tiket komuter ke KL Sentral ye.  Lepas tu, sila lah tunggu di platform yang betul.  Kang tak pasal-pasal je kau tak sampai KL Sentral tapi kau sampai negeri lain plak.
Bila di KL Sentral:  Anggap lah yang anda dan anda dan anda yang sedang membaca, sudah sampai KL Sentral ye.  Okey, first thing bila dah sampai KL Sentral, naik ke ruang legar dalam KLSentral tuh, dan cuba cari jalan keluar dari banguan KL Sentaral tuh dan cuba cari laluan bawah tanah nak ke bangunan monorel.  Kalau tak jumpa, sila lah rajen kan mulut untuk bertanya orang kat sane tapi lebih afdal pegi tanya kat kaunter atau orang keje dalam KL Sentral tuh.

Dekat je nak jalan pergi ke bangunan Monorel tuh, dalam 10 minit je jalan kaki.  Lepas tuh, dah boleh nampak tanda arah ke tempat tuh.  Bila dah sampai ke banguan Monorel tuh:

Kaunter Monorel:  cakap je kat kaunter tuh, nak beli tiket ke Stesen Imbi.  sebab apa? korang akan terus sampai ke Times Square bila korang dah turun kat Stesen Imbi tuh.  Ianya lebih kurang macam korang naik KTM yang turun kat Midvalley.  Depan mate je turun, dah sampai Midvalley.  

Haaa.. kan senang tuh.  Mudah je taw. Yang penting bila dah sampai KL Sentral tuh, jangan sesat dah la.  Tapi bagi yang dah selalu kat KL tuh, senang je kot.  One more thing, tambang perjalanan ke sana, just around belas1 ringgit la lebih kurang.  

Okeh, cukup lah information di atas, kan.. Meh la enjoy le tour the picture of us..;p










Thursday, June 2, 2011

1st interview, 1st job in life

Salam. Yesterday was the day.  The day I attended my first work interview ever in my life and tak sangka secepat ini dah kena mula kerja. Ingatkan bulan depan atau lambat lagi baru dapat keje tapi alhamdulillah interview semalam, berjaya and I will start working soon.  Now, rasa macam2 dalam hati nie.  Rasa happy, glad because I got the job, nervous because this is my first job ever, rasa nak nangis pun ada because takut nak mula benda baru. (T_T)

Semalam sepatutnya kena attend 2 interview.  Mula2, pegi interview pertama.  Memang nevous, sakit perut tapi buat2 rilex.. padahal, perut tak tahan dah cuak.  Rasa tak tenang dah.  Masuk je pejabat tuh, staff kat situ suruh duduk dan tunggu dulu kat kerusi tamu.  Then, 10 minit lepas tuh baru encik manager tuh panggil masuk nak interview.  Cuak seyh.  Tak cukup nafas nak bercakap sampai suara macam nak tak nak je keluar nye.

Nasib baik la encik manager tu tak tanya yang pelik.  He just asked about related subject that I had learned and with the position.  Lepas tu, encik manager tuh suruh buat typing test sebab nak tengok typing speed.  Dah la tengah nevous, nafas tak habis tarik dalam2 lagi.. terpaksa buat2 cool n rilex je. X_X 
Dalam duk nevous, tangan ketar2 nak menaip.. gagahkan jugak menaip.  Mula2 tu memang kelam-kabut lah kan.. tak payah nak cakap la.  Rasa macam nak bawak lari je keyboard tuh.  Few minutes after that, baru boleh taip dengan cepat dan betul.. fuhh..T_T. 

Lepas dah sudah semua2 tuh, dia tanya sikit2 soalan lagi, lepas tu terus tanya kalau dapat keje ni bila bole mula.  Kalau ikut kan encik manager tuh, dia nak suruh minggu ni.  Huh.. this week.  Tak boleh2.  Dah la nevous, tak ready lagi nak terus masuk keje.  Last2, decide nak mintak mula next week.  Then, the answer is.. I got the job.  Alhamdulillah.. 

Habis je first interview, terus gerak pegi for second interview kat Mydin.  Yup, at Mydin.  I just try my luck je ari tuh apply keje kat Mydin.  Walaupun first interview tuh dah macam confirm dah, tapi tetap pergi jugak the second interview.  Just nak ambil pengalaman attend interview je.  The second interview, a bit difficult.  Waktu tu, just sempat interview dengan penemuduga yang pertama sebab bila interview tuh kate nak terima job tu ke tak, I jawab nak bincang dengan family dulu.  So, the interviewer put me in K.I.V list. 

Kalau jawab nak terima, mesti kene interview dengan manager mydin plak.  So, after lepas interview dengan penemuduga pertama tuh, terus blah.  Balik rumah terus, sebab rase penat sangat, walaupun pergi dua interview je hari tuh. 

Lepas ni dah tak boleh duk umah sambil goyang kaki lepas kemas rumah, dan tengok tv dan online dan bla.. bla.. bla.. huhu.. nak nangis bole tak? T_T

oke, budak nih dah merepek..

Hope, my first job ini, can be long lasting before I get another job that more stable, the salary is more worth with the qualification and the important thing is, nak dapat keje kerajaaan.  Wish me luck guys..^_^

Wednesday, June 1, 2011

Rindu Setengah Mati

rindu setengah mati di hati. akan tetapi hanya rindu yang tiada balas.....


by : D'Masiv

aku ingin engkau ada disini
menemaniku saat sepi
menemaniku saat gundah

berat hidup ini tanpa dirimu
ku hanya mencintai kamu
ku hanya memiliki kamu

aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
aku rindu setengah mati

meski tlah lama kita tak bertemu
ku slalu memimpikan kamu
ku tak bisa hidup tanpamu

aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
ku tak bisa hidup tanpamu
aku rindu...



(bila ego, segalanya akan di pendam. sampai satu saat, ianya hilang tanpa di sedari)

Friday, May 27, 2011

School holiday is around the corner

This entry is just for those who age from 7 to 17 years old.  Why? Ce-baca ce-baca tajuk entry neh.. ngee..
Tak de lah.  Just kidding.  As everybody know and especially school student in Malaysia, the school holiday is just around the corner.  And that bring me some problem or maybe not really a problem but more to my holiday activity.  Why?  o_0   Haha.. I will be a sister that fierce to my sibling and also the one who being bullied by them..T_T (mood: tade semangat)

Until today, I'm at home for about 2 weeks and ++ days..  as part time house wife T_T and uni student who waiting for her last semester degree result.  So far, I can handle it by sitting at home and doing housekeeping working especially 'mengemas' , 'men masak-masak' and etc..  Haha.. sebab apa men masak2?  sebab bila rasa nak masak, baru masak.  Kalau tak, tolong mem besar memasak je.  (peace)
Ada apa dengan statement 'saya akan jadi kakak yg garang dan yg di buli di rumah' di atas tuh?  Yes, I really mean it.  Kalau hari biasa, my lil sis and lil bro not at home because they at their lovely school. (Lovely school lah sangat, nak pergi sekolah pun siap gado2).  So, bila dah mula cuti sekolah, one thing will be in my mind.  What is it? My home or our home will not be a home.  Why is that?  Harus lah will not be a home when everyone is at home.  Sometimes I can't handle my lil sis and bro.  Macam jaga budak kecik umur tadika kan?  ~_~"   Selalunya waktu belajar dulu, I always can't go home because I always get place for study that far away from home.  Now, I already finished my study and I stay again with my family and at home.  
(okey, too many 'home' words...)

So, bila kata cuti or memang dah habis belajar sekarang ni, I need and will takeover part of my mum work at home.  Bila semua ada di rumah, ia melambatkan kerja mengemas dan sebagainya sebab bermacam2 kerenah di rumah.  And when I thinking it again about the situation.. I say this to my mum..

"Mak, minggu depan dah cuti sekolah.  Habis lah rumah dah tak jadi rumah.... "~_~  

Haha.. teruk kan.  But what ever the situation it is, I can handle it by my own way.  No worries.  As a sister and the eldest daughter, I need to know how to handle my sibling even sometimes I admit that it is not easy to do that.  Tapi bila dah muak nak cakap, suka hati lah nak buat apa.. janji tak menyusahkan orang lain.  U_U

Sampai sekarang, masih duduk dirumah mencari kerja kosong.  Masih dalam proses untuk menyiapkan diri untuk menghadapi alam pekerjaan dari peringkat mencari, interview, ujian, masuk kerja dan seterusnya.  Yes, it is still in process but seriously am not really ready for it.  Sekarang bukan senang nak dapat kerja.  You need to have confident and your own strength to get the best work.  Hmm.. I'm wonder how it will happen and how am I going to face it.  

Talking about my result,  this thing also make me worry and nervous without reason because it really important to me and it will determine my life and future work.  Huhu.. Hopefully everything will be fine and going smoothly good.  Hope it flying colors..:)

Until next post where I will post an entry about my date with my BFF..:)

salam.

Saturday, May 14, 2011

keje giler di jumaat malam

Salam.  Okey, semangat betul nak update blog.  Padahal semalam punye penat pun tak habis lagi.  Semalam atau lebih tepat lagi tengah pagi2 buta tadi.  Memang buat keje giler semalam.  Atas idea me and my housemate. Idea yang memang pada mula nye giler je tapi bila dah di ubah2 plan nye, jadi lagi giler la jawab nye.

Apa sebenarnya keje giler tuh?? Pertama sekali nak cakap, kalau ayah baca entry ni kan.. mintak ampun banyak2.  Buat keje giler semalam.  Semalam, duk sedap2 online.. tetibe my housemate ajak buat keje giler tuh. Ingat kan 'giler' nye tuh bese je, tapi mmg luar bese lah kan.  Tak penah2 terfikir nak buat.  Kami b'dua merempit naik moto pegi manjung.  BERDUA OKEH..  dan DUA2 PEREMPUAN.

Perjalanan ke Manjung dengan naik motor nye, memang dekat 1 jam lebih untuk sampai.  Dalam perjalanan nak sampai, sepanjang jalan gelaaaaaapppp aje.  Dengan bermacam2 'bau' yang terhidu.. wangi semacam hade, busuk pun hade.. Nak buat camne, dah cari pasal.  Redha je lah.  Gerak pukul 10 lebih malam.. highlight sikit.. MALAM..  


Setelah di lalui bermacam2 keadaan, sampai jugak akhirnya di Manjung dan target nye kat sana adalah McD.  Haha.. McD semata2 pegi sana tengah2 malam.  Memang tak lah kan.. Lepas dah rehat kan badan yang cam sakit pinggang sebab lama sangat naik motor, kami pun balik rumah.  Pukul berapa?? tak yah la cite eh..hehe.. Tapi yang pastinya waktu tuh ialah pagi2 buta yang mana korang boleh jumpa 'mende2' yang tak patut jumpa dan korang leh meremang kat situ gak..T_T

Kami selamat sampai rumah.  SELAMAT oke.  Alhamdulillah..:)  Hoho..memang penat tuh tak payah cakap tapi kami dapat satu pengalaman yang meremang dan tak boleh dilupakan.  huhuhu..


Okeh. Sekian...~_~"


Till next post. Chao. 


Salam.

Blogger tgh repair??

Okeh, pertama sekali nak cakap yg wa hangen tol bila da penat2 edit layout blog, peluh menitik2 sampai mate exhausted ngadap.. (ok, ni telebey2 plak kan..) laptop, dan2 tuka layout asal balik.  Huh.. rasa macam........... hapekejadahjadigini??? aku da penat2 alter, jadi yang lame balik? hangen aje.

Kejap boleh sign in, kejap dalam mood 'read-only'.. haishh.  Sabar jelah.  Tapi sekarang macam dah oke je.  Tape lah.  Pagi2 nanti lah nak update.  Entry pasal KERJE GILER DI WAKTU TENGAH MALAM..

Till then.  Chao.

Salam.

Wednesday, May 11, 2011

Pengakhiran dan Permulaan

Pengakhiran bagi zaman sebagai student sepenuh masa setelah 5 tahun belajar non-stop dan permulaan for entring new stage in life.  Semalam iaitu rabu 10 May 2011 adalah hari terakhir final exam untuk semester yang terakhir.  Hari terakhir bergelar pelajar.  Sekarang tinggal doa dan tawakal saje untuk menunggu result yang akan keluar mungkin 2 minggu dari sekarang.  Okeh,  Risau sangat2 untuk menanti hari result.  :S

Bila dah abis study, bukan bermakna boleh joli2 je sampai bila.  Tapi kan.. kan.. kan.. boleh tak nak joli sekejap je.. sikijap je.. O_O bole la.. bole la.. bole la.. (mungkin bole tampar laju2 budak neh..T_T)
Sekarang ni dah mula kene fikir kat mana nak keje, bila nak mula cari keje.. bla.. bla.. bla.. semua2 benda untuk masa depan.  Bukan boleh sedap2 berangan jadi student lagi.  Dah kene keje plak.

Dalam rasa seronok dah habis study, tetap rasa risau pasal exam ari tuh sebab cam tak brape konfiden jek jawab.  Semuanya cam though jek.  Tapi nak buat macam mane lagi, semua dah lepas.  Yang tinggal sekarang hanyalah doa dan tawakal.  Hope everything is gonna be fine and good.  My clasmates about half from the class, further study for master.  Bunyi seronok kalau nak sambung Master but I need to consider many things.  Maybe next time akan di fikirkan lagi about futher for Master.

To all my friends yang same batch with me for Degree ini, Good Luck untuk yang futher Master and those yang akan menghadapi alam pekerjaan same goes with me.  Maybe next time boleh jumpa korang lagi kalau2 ada buat gathering or reunion ke kan.. or nanti bole jumpa waktu konvo.  :)

Friday, May 6, 2011

Research Hard Bound


Alhamdulillah, itu yang mampu di ucapkan dan yang dpt rasa sekarang.  Setelah berhempas-pulas dan sedaya upaya kami bertiga menyiapkan tugasan untuk research dan salah satu keperluan untuk pengajian Ijazah, akhirnya siap juga.  Siap dengan hard cover sekali dan ia akan dihantar pada pensyarah untuk pemarkahan.  Lega sangat2.  Thanks to my group member.  Sebab dapat siapkan research ni.  Hopefully kita bertiga get flying colors.

Sekarang ni tinggal lagi 2 paper je.  Tak sabar rasanya nak habis exam.  Lepas ni nak kene fikir pasal nak cari keje plak.  Zaman belajar mungkin direhatkan sementara waktu.  Kena cari keje dulu untuk bayar hutang... T_T whuuaaa.. banyak tuh.

GOOD LUCK TO ALL MY FRIENDS 
especially those yang same batch with me..
GOOD LUCK FOR OUR FINAL SEMESTER
^_^

~ FLYING COLORS ~

Sunday, May 1, 2011

Kotak yang bunyi-bunyi

Kotak yang bunyi-bunyi.  Pelik tak bila sebut?  haha.. memang pelik la kan.  

Entah kenapa tetiba muncul kat kepala pasal kotak yang bunyi-bunyi a k a Music Box @ Musical Box.  Tengah termenung dan kemengantukan sebab baca buku, tetiba terfikir pasal ni.  (Memang nak kene budak ni.. baca buku ngantuk, tapi update blog tak plak ngantuk kan...T_T)  okeh.. sambung balik.

Sebenarnya dulu2 takut bila dengar Music Box tu nyanyi2, lagi-lagi bila tetiba je dia bunyik kan.  Tapi bila da besar sikit... erk, sekarang tak besar dah ke? heee.. bila dah reti fikir dan pandai sikit, rasa macam........

'santek lah Music Box tuh, rasa macam best je kalau dapat satu yang paling paling paling unik dan special design nye..... heee.. demand sungguh.'  

Dan tadi ada la terjumpa beberapa sample picture of Music Box tapi tak ada yang nampak special.  Mari2, kita le tour the picture... ^_^










I wish I could have one of it.  This Musical Box is one of my favourite things after Snowglobe.  Tapi kan, kalau dah banyak2 dan macam-macam pulak muzik nya, rasa macam seram kadang2.  Apa-apa pun, I wish I could have one for my first collection.  :)

Before I forget, I found one picture which is for me, it is look unique in some way of view.. 


Wednesday, April 27, 2011

Hari paling 'seronok' skali~

Hari ini memang hari yang paling seronok skali, selepas pulang dari bercuti di rumah terchenta.  Ingatkan dapat la balik ke Perak dengan tenang dan senang.. tatapi.. nasib ku tidak berapa baik ini hari.  T_T

Ada ke patut???

Dari Seremban naik bus A neh.  Pastu dah sampai Puduraya, disebabkan hanya diri ini seorang sahaja yang nak pergi Lumut, disuruhnya tukar bas oleh pemandu bas yang sangatlah pandai.  Pakcik tau tak saya pakai kasut wedges neh.. sampai terpelecok2 kaki ni tau, nak kene tukar bas bagai.  oh..BAHAGIANYA...T_T

Kalau takat itu je, ok lagi lah.  Ni tak jugak.  Tetiba bas yang dah boleh humban rasanya lah, da uzur tersangat dan gahai tersangat itu, rosak di tengah jalan.  (gahai tuh ape? ta tau? cari sendiri).  Kerosakannya sebab pedal minyak punya wayar putus??? HAPE?? cuba kau pikir.  Kalau bas tuh pecut 100 km dan ke atas, mau tak sampai ke universiti dengan selamat.  Haish..

Okeh, tak cukup itu plak, dah sampai betul2 kat taman umah sewa.. sesi MENAPAK pulak.  Menapak okeh, dari depan nak masuk taman, sampai ke rumah sewa.  Dengan cuaca yang panas lagi terik, muka sunburn hokeh...

Jejak je kaki kat umah, whoahhh.... lega teramat.  Tak ku sangka, telah ku lalui pelbagai dugaan sebelum ku sempat sampai ke rumah dengan selamat.. (okeh, boleh lempang laju2 budak neh.. ayat tak boleh blah).  Bila dah sampai rumah, dengan keadaan yang sangat exhausted tuh, ta larat nak ngadap buku sampai nak muntah. Mungkin esok misi akan bermula... yeah.. chaiyok2.

Sunday, April 24, 2011

Coretkan

Sehelai lukisan yang putih 
bersih tiada warna
di tiup angin
ringan berterbangan di ruang udara
di keramaian orang

Tiada yang mengendahkan
kadang-kala tinggi ia pergi
kadang-kala rendah ia terbang
hampir di pijak
akan tetapi
angin lalu meniup ia naik
dan naik tanpa arah tujuan

Perlukan pelukis
menggapai kertas itu
agar ia tiada lagi terbang
terbang tanpa tujuan

Jika ia mempunyai pelukis
lukiskan lah 
coretkan lah
calitkan lah
walaupun segaris cuma

Wahai pelukis 
coretkan lah segaris warna
Agar ia terisi dengan warna 
warna yang mampu membuatkan
lukisan putih seri naik warnanya

Coretkan lah pelangi
pelangi yang indah warnanya
walapun kadang-kala
pelangi itu satu khayalan
kata orang

Coretkanlah walaupun hanya
segaris cuma



Saturday, April 23, 2011

Tempat wajib: buku

Hari ni rasa macam baru lepas merentas desa... ~_~''

Huh.. lama dah ta merentas desa segala.  Actually, pagi tadi telah merajinkan diri pergi jumpa hencek posman.  Pergi jumpa hencek posmen kah??? Tak la, pergi pejabat pos lah, nak hantar surat penting yang pertama dalam hidup.      Harap-harap, bernasib baik lah. (amin..)  Tak tau kenapa rasa penat sangat, mungkin sebab kena naik bas dan menapak dari bus stop sampai ke shoping complex tuh.  Habis saje semua urusan berkaitan dengan hencek posmen tuh, da tak larat naik balik nek bus.  So, tunggu lah ayah tersayang jemput dari tempat keje dia.  hehe..;D

Itu aktiviti sebelah pagi.  Sebelah petang plak, aktiviti window sopping shopping di Jusco.  Dan aktiviti ni lah yang menambahkan lagi merentas desa nye.  Round satu Jusco tuh, sempat lagi round McD 2 ke 3 kali pastu pergi bakery, then pergi lalu McD balik.. Macam hape entah.  Sebabnya semata-mata nak fikir, beli ais-krim ke beli roti lagi kenyang  ~_~''  (haih, ape je lah kan..)

Okey, straight to the topic.  Selalu kalau pergi mana-mana shoping complex, mesti ada tempat wajib pergi and this time I nak cerita salah satu daripadanya.



> Bookshop <

Yes, the bookshop.  This is the place that compulsory to visit.  Kalau orang lain duk sibuk window shopping tengok kasut lah.. baju lah.. tapi me and my parent suka pergi bookshop.  Kalau ada banyak masa, nak duduk dalam tu lama2 tapi selalunya tergesa-gesa sebab ada destination lain lagi nak pergi. 

Dalam banyak-banyak buku kat bookshop tuh, ada satu buku yang menarik minat I waktu tu ialah buku tentang DSLR.  Yes, my interest now is toward DSLR.  I really wanna have 1.  

Oh DSLR, please come to me.  I love to have you in my life.. (hoho.. already in my wishlist)

That book explain about how to use DSLR and have guide to new user who new to DSLR.  Nak beli buku tu tapi DSLR pun tade.  Tumpang baca je lah kat bookshop.  Haaa.. ada satu lagi buku terjumpa tapi bukan menarik minat, it is more.. apakehalbukuni... tade buku lain ke nak terbit.  Buku tu ialah tentang Justin Bieber. I am sorry to those who fan of Justin Bieber.  Buku tu lebih kurang macam menceritakan pengalaman dia jadi artis kot.  (am not sure about it but it kind of lah).. Kalau nak kata dia tu tokoh ke.. wira negara ke.. penyelamat ke.. siapa2 je lah yang ada buat bakti or sumbangan, logik lah nak buat buku.  Tapi..... 
Hmm.. lu pikir lah sendiri der..

Lepas habis dah round kat Jusco dan dapat menyejukkan badan terutamanya sekarang ni cuaca sangatlah panas sampai rasa macam ni...  BOLEH TAK NAK ADA AIR TERJUN KAT SEBELAH RUMAH????
rasa macam nak berendam je selalu dan melangkah sebelah rumah je bila nak berendam...~_~''
Okeh, abaikan part yang ini ye.. 

Until next post... Chao.

Salam.

Thursday, April 21, 2011

Here Without You




Here Without You
by Three Doors Down


A hundred days have made me older
Since the last time that I saw your pretty face
A thousand lies have made me colder
And I don't think I can look at this the same
But all the miles that separate
Disappear now when I'm dreaming of your face

I'm here without you baby
But you're still on my lonely mind
I think about you baby
And I dream about you all the time

I'm here without you baby
But you're still with me in my dreams
And tonight it's only you and me, yeah

The miles just keep rollin'
As the people leave their way to say hello
I've heard this life is overrated
But I hope that it gets better as we go, oh yeah yeah



I'm here without you baby
But you're still on my lonely mind
I think about you baby
And I dream about you all the time

I'm here without you baby
But you're still with me in my dreams
And tonight girl it's only you and me

Everything I know and anywhere I go
It gets hard but it won't take away my love
And when the last one falls, when it's all said and done
It gets hard but it won't take away my love, whoa

I'm here without you baby
But you're still on my lonely mind
I think about you baby
And I dream about you all the time

I'm here without you baby
But you're still with me in my dreams
And tonight girl it's only you and me, yeah oh yeah oh

Wednesday, April 20, 2011

Rindu Setengah Mati



Rindu Setengah Mati. 
Itulah lagu tema untuk sinetron ni.
Kalau dah tengok video ni, mesti tau lagu ni dari siapa.
Drama ini sangat saya suka buat masa sekarang. 
Dah lama tak tengok cerita ini sebab kat rumah sewa tak ada tv.
Bila dah dapat balik rumah sekarang, baru lah dapat tengok tv.
Seronok dapat balik rumah dan dapat berehat untuk seketika. 
Lagunya sangat menyentuh hati bila didengarkan berulang kali. 
Kalau sesiapa yang ikut cerita ini, mesti suka jugak lagu ni dan juga ceritanya.. ^_^

Tuesday, April 19, 2011

Exhausted, hectic and challenging

Assalamualaikum semua..;)

Long time no see haaa... Yup, for a long time I didn't post new entry. 
First of all, I wanna copy somebody FB status:

Bye Sri Iskandar.. Hello Seremban!!

Yeah, Hello Seremban. Home sweet home.  Really feel grateful and a bit relieved now.  Why?
After about 3 month and plus2, me and my group struggle to done our research report and yesterday, everything that related to it, already finish.  Just wanna wait for reply and feedback from lecturer. 

Ya, really nervous about that.  Lucky for us because, my course did not have VIVA.  We went through so many things that really challenging to us.  Kadang2 tuh sampai rasa macam tak percaya kami dah lalui process membuat kajian atau nama yang lebih fofuler popular ialah Research.

After done all the editing process, printing process and etc., yesterday evening at 6.00 p.m. the report was finished and just need to submit tomorrow.  Huh.. feel relieved for that part but not finished yet until we get the result from advisor and lecturer.  At last, I can go home. 

Now, I'm on my study leave.  My paper for this last semester exam, lambat lagi.  So, I still have time to get some rest, qada' tidur balik untuk yang tempoh hari, hide and seek with mood to have a time for study and etc.  Hehe.. 

I hope that everything will going smoothly and my group research will get the best result from our lecturer and advisor.  Good Luck my groupmates..^_^

Bila dah balik rumah ni, seru nak blogging balik dah terpanggil.  So, after this I will try to continue my writing again, after it being postpone for a long time period.  Idea oh idea.. come here to me.  I need you.

To someone

To someone..

By listening again and again to this song..
It make me realize that you make the meaning of this song become real to my life.
Thank you.
Thanks again to you because give the experience and lesson
I will learn from the lesson that you give..

*******************************************************

Tapi Bukan Aku
by Kerispatih


Jangan lagi kau sesali keputusanku
Ku tak ingin kau semakin kan terluka
Tak ingin ku paksakan cinta ini
Meski tiada sanggup untuk kau terima

Aku memang manusia paling berdosa
Khianati rasa demi keinginan semu
Lebih baik jangan mencintaiku aku dan semua hatiku
Karena takkan pernah kau temui, cinta sejati

reff:
Berakhirlah sudah semua kisah ini
dan jangan kau tangisi lagi
Sekalipun aku takkan pernah mencoba kembali padamu
Sejuta kata maaf terasa kan percuma
Sebab rasa ku telah mati untuk menyadarinya

Semoga saja kan kau dapati
Hati yang tulus mencintaimu
Tapi bukan aku

ulang reff.

Thursday, April 7, 2011

D'Masiv - Cinta Sampai Di Sini


Cinta Sampai Disini
by D'Masive

Mencoba tuk pahami
Mencari celah hatimu
Bila harus menangis
Aku kan menangis
Namun air mata
Ini telah habis

Segalanya telah ku berikan
Tapi kau tak pernah ada pengertian
Mungkin kita harus jalani
Cinta memang cukup sampai disini

Mencoba tuk rasuki
Menyentuh palung jiwamu
Bila harus mengiba
Aku kan mengiba
Namun rasa ini telah
Sampai di ujung lelahku

Segalanya telah ku berikan
Tapi kau tak pernah ada pengertian
Mungkin kita harus jalani
Cinta memang cukup sampai disini

Aaaaa....

Segalanya telah ku berikan
Tapi kau tak pernah ada pengertian
Mungkin kita harus jalani
Cinta memang cukup sampai disini

Thursday, March 17, 2011

A step forward

Waiting
and keep waiting
to find the right tune
tune that full with hope

but
a few moment to go
to reach the tune
it lost

Lost without sign
When it lost
The path to take also lost
and stuck in the middle of it

At last
They found their path
Two different path
Difficult and hurt path

It is not the end of the road
It just the wrong path
Mabe there is another station
To find the right tune

Take a chance to fix it
Fix the mistake
Avoid the same mistake
To reach the right tune

Make A Wish

Take A Chance

Make A Change


Take a little step
Step to move on life
To fill the day again
With the rainbow color~~♥

Sunday, March 13, 2011

Samson song



AKHIR RASA INI
BY SAMSON

Terlarut aku
Dalam kesendirian
Saat aku menyadari
Tiada lagi dirimu kini

Sampai kapankah
Aku mampu bertahan
Tetapi aku jalani
Semua kisah hidupku ini

Tak akan terganti
Setiap kenangan yang telah terukir
yang terendap indah
dan melekat dihati

Akan kah berakhir
Semua rasa yang telah tercipta
didalam benak ku
dan didalam asa ku

Terlarut aku
dalam kesendirian
Saat aku menyadari
Tiada lari dirimu kini

Tak akan terganti
Setiap kenangan yang telah terukir
kan terendap indah
dan melekat di hati

Akankah berakhir
Semua kisah yang telah tercipta
didalam benakku
dan didalam asa ku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jana Pendapatan

Labels

kNOw abOUt Me

My photo
You Welcome to visit my blog. Have nice reading and enjoy it. :)