Nuffnang me~

Wednesday, December 30, 2009

Keluar aje

hye sume. Rasanya dah agak lama tak update blog. Kalau blog ni adalah rumah, dah bersawang rasanya. Baru pagi tadi, datang rajin untuk update blog. Tak tahu macam mana boleh rasa rajin nak update blog. Bukan rajin nak update blog je, tapi hari ini memang hari rajin untuk saya... hehe. Hari ini, lepas mengemas rumah, mop satu rumah plak. Lepas tu, barulah update blog. Tengah syok2 update blog, ayah suruh siap. Nak pegi seremban beli baju sekolah adik2.

Potong mood dah nak update blog. Tapi sempat la siapkan satu entry yang dah berkurun lama rasanya nak di publish tapi tak siap-siap nak taip... (leh tak... sgt2 teramat malas) Memang beberapa hari kebelakangan ni, asyik keluar. Hari isnin, keluar dengan adik. Buat apa?? Pegi belikan buku tulis dia kat sekolah. Haha.. tetiba la plak kene pegi sekolah setelah sekian lama tak masuk sekolah tu. Sekolah menengah ku yang telah beberapa tahun di tinggalkan. Sekolah tu, dekat je. Hari2 kalu nak pegi seremban, memang lalu depan sekolah. Cuma tak masuk je.

Sampai sekolah awal giler. Pukul 8 lebih agaknya. Masa sampai sekolah, gate pun baru bukak. Sesampai kat gate, pak guard tu cakap pe tau???

Pak guard: ye adik, ada pe?
Me: Saya nak beli buku adik saya. (bape banyak perkataan adik la kat cni ni)

Pak guard: sekolah mane ni? smk warisan puteri or smk dhmr / redza?
Me: owh.. ni sekolah redza ni.

Pak guard: owh.. sek redza nye koperasi tak bukak lagi. Kol 11.30 baru bukak.
Me: 11.30?? owh.. tak pe la. (dalam hati... sigh* aku sampai awal giler ni. tak kan nak tunggu sampai kol 11.30. Giler pe nak tunggu. 2 jam lbh lg tu.)

Nak dijadikan cerita... tunggula kat depan sekolah tu. Dekat setengah jam. Ingat nak balik tapi bus tak lalu. Tunggu la. Tetiba ada orang kt situ cakap..." adik, koperasi dah bukak tu. Masuk la." Nasib baik tak balik. Kalau tak, buat penat je ulang-alik banyak kali. Bila da sudah beli buku, dah keluar sekolah dah pun, lupa la plak. Lupa nak beli lencana sekolah... Last2, adik cakap... "tak pe lah. Bukak sekolah nanti beli." (sorry, lupa sangat.)

Tu cite ari isnin. Hari selasa plak, keluar lagi. Pegi seremban dengan fatin. Pegi tangkap gambar pasport. Tapi tujuan utama pegi seremban adalah teman fatin pegi beli barang. Menahan nafsu shopping tu. Sebab apa kate macam tu?? Fatin la.. Sampai satu kedai je.. dia akan berkata macam ni (setiap kedai yang dia beli);

Fatin: Nak cari beg la. Kat mane ea fasya?
Me: Ha... kite tau. kat ground floor ada & kat second floor pun ada.

Fatin: Fasya tak beli ke? kat bawah tu kan de Maybank atm. Beli la 3x.
Me: Jangan la fatin. Ni betul2 nak suh kite habiskan wit ni.

sampai kedai lain plak... sama gak.

Fatin: Fasya tak beli pe2 ke?
Me: tak. nape?

Fatin: Fasya, kat bawah ada Maybank. Pe lagi, skali-skale.
Me: (hanya mampu senyum & cubit fatin)

Hahaha.. fatin betul2 m'hasut suruh shopping. Nasib baik tak tergoda I. Cuma beli barang kat Watson je. Itu pun, barang keperluan. Masa kat watson tu, dekat sejam kami dalam watson. Syok sendiri kita orang dalam tu. Lama betul duk dalam watson. Buat macam kedai sendiri plak. Lagi2 kami berdua & pekerja watson je dalam tu. Hehehe... belek minyak wangi la, cari syampoo la.. macam2 wat dalam tu. Kami berjalan kat Terminal 1 & The Store untuk cari barang fatin sampai pukul 2 lebih. Tapi seronok keluar lagi dengan fatin.. Lepas tu balik rumah. Hari selasa memang penat giler2. Lepas balik, keluar balik. Pukul 5 petang, keluar lagi. Kali ini, dengan ayah & adik2. Beli barang sekolah. Penat nye. Pukul 9 malam baru balik. T_T

Hari ini plak. Keluar lagi pergi seremban, sambung beli barang sekolah adik2. Lepas sume habis beli, kami sume pegi lunch kat kedai. Alang-alang kan. Lepas lunch baru balik.

Lagi beberapa hari lagi nak masuk tahun baru & lagi beberapa hari jugak la nak kena balik sana. Huhu T_T berat hati ku untuk pulang ke sana (ayat tak boleh blah... tapi kan.. beberapa hari tu, cam lame je) Lepas ni, musim mengadap buku, assignment, quiz, test... bla..bla...bla... benda yang akan menyibukkan diri sampai rasa penat dan stress. Harap2 tahun 2010 ini, akan jadi tahun yang lebih baik berbanding yang sebelumnya. Nak usaha lagi dalam meningkatkan pointer. Banyak lagi yang nak dicapai tapi yang utamanya adalah seperti yang tertera... =D

Apa-apa pun nak wish kepada sume yang baca blog ni & kawan2 jugak


SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2010

semoga tahun 2010 akan bermula dengan sesuatu perkara yang baik, akan menjadi tahun kejayaan buat semua, dengan azam yang baru tapi mana azam lama yang tak tercapai tu.. cuba la buat lagi. Dan kawan2 yang kat kampus puncak alam.. jangan lupa keep in touch kite yang jauh ni. Kite insyallah akan keep in touch dengan korang jugak. Sama-sama la kite usaha untuk habis kan degree dengan cemerlang. chaiyok2.

Sunday, December 27, 2009

body type with jeans

Hi.. today I will continue to post an entry about jeans like I said before in my previous entry. Jeans are widely accepted by everyone. When we wear jeans, we need to know what type of jeans that are suitable for you. It is because your body shape could be against you favourite jeans. Here, I have search and found this information about some tips to look great in jeans.

1. Big bottom

You better avoid jeans with excessive embellishment (perhiasan) on the back especially pockets. The pockets that are too small and wide spaced will make a large back end looks huge. Still, without the pockets, all the attention could be drawn to the part that you want to hide. Pick a pair of jeans with long and wide pockets with vertical seams (jahitan), it will help to create length instead of width. The pair of jeans should be flare at the ankle part to balance your lush figure and low-rise jeans can also flatter your bottom.

2. Ample tummy


If it's too hard to cover-up your big belly, while wearing on jeans, take some the following tips; never wear pleats (lipatan/kedutan), choose a pair of high-waisted jeans or five-pocket styles or jeans with slash pockets to help create a smooth plane over the entire tummy. Elastic waistband, too tight jeans and jeans with some decor are strongly prohibited as they will add some more undesired inches and also do not get the waist of the jeans to be above the belly button. This might grab everyone's attention to your ample stomach.

3. Heavy thighs (peha)

The wrong pairs of jeans make your thigh lood wider, so go for a style that skims (but not too tight) your leg. Flares and boot cuts are comparatively recommended as the flare at the bottom help to lengthen the leg and minimize the appearence of thick thighs or wide hips. The length of the jeans is quite necessary for those with heavy thighs. They should have the hem of the jeans line to the bottom of the ankle. Skinny jeans or tapered jeans should be the last thing big-thigh person will come up with as the baggy jeans will even highlight the width.


4. Tall & thin

Look at the bright side, at least picking a pair of jeans is not a big trouble for you. Try the new retro skinny jeans or extra low-rise styles to show off your flat tummy and slim hips.

5. Short legs


Go grab slim-fit style with a slight flare, very straight vertical lines, or pair of high-waisted jeans pants which makes the illusion of the length of your legs. If you wish to add some real length, have the hemline hit the floor when standing flat-footed and wear high-heeled shoes. Keep away from tapered jeans and cuffs or only an inch of the cuff.

Friday, December 18, 2009

Jeans for women

Recently, I have watched one of the program about jeans at tv3. The program is about the fashion designer want to launched or to show his or her jeans design. Its attract my interest and attention. It is also remind me about my jeans and what type of jeans that I wear.

Here, I have some information to share with you. I had search it on the internet about jeans and I found this information. As you know, jeans have various and different style. I want to share with you about type of jeans that you can wear and choose it according to you body type but I just want to show you several type of jeans.


STRAIGHT CUT

Straight cut is a kind of jeans pants which the circumference of their legs is consistent from the hip down to the leg. The straight-cut jeans are usually cut straight down from the waist making it fits you natural waist and is slim through the ankles & bottom. You have to make sure if you body is perfect enough for the straight-cut jeans as it's tapered off slightly at the ankle.


BOOT CUT


Boot cut is somtimes knows as flare cut, but it's less roomy at the ankle part. The boot cut is tapered to the knee and ar slim in the thigh are but is made slighty wider from the knee down to the hem in order to accommodate a person's boots without bunching up.


HIGH-WAIST

This type of jeans are great for willowy figures who want some curves.

SKINNY JEANS

It come in many names such as tapered pants, carrot leg pants, ice-cream cone pants, old-school hood jeans and so on. The skinny jeans is slim-fit pants which are tapered through the end of the ankle. This type of jeans always looks chic on those wearing them, however, perfect shape of your body required (people with smaller hips and taller women). The skinny jeans look best with high-heeled shoes or knee high boots.

TROUSER CUT
This type of jeans are good for minimizing thighs.
Actually, there are many other type of jeans but I want to share with you these type of jeans because I want to relate it with my next post coming soon.
GLOSSARY:
Hip : Pinggang / Pinggul
Thigh : Peha
Waist : Bahagian Pinggang
Pleats : Lipatan / Kedutan
Butt : Pun**u*g

Thursday, December 17, 2009

Teringat dulu-dulu


Satu petang tu, tengah membersihkan ruang tamu. Then, lepas habis mengemas... nak buang sampah kat depan rumah. Ramai sangat budak-budak main kat depan rumah. Suddenly, teringat masa kecik-kecik dulu.
Bila petang je, sume yang sebaya & lebih kurang umur wif me akan keluar main kat depan rumah. Ada yang main galah panjang la, main 1 lubang tikus la, main nyorok2 la... main pe lagi ea.. hmm.. banyak lagi la termasuk main getah. Lepas tu, dah nak masuk magrib je... kena balik rumah. Sebab apa? Mak dah bising suh pergi mengaji. Wah.. sronok bila teringat masa tu. As time goes by, sume tu dah lame berlalu.

Sekarang nie, budak-budak main yang kat depan rumah tu dah digantikan dengan anak2 jiran yang sekarang.. sume kecik2 lagi. Budak-budak yang dulu tu, sume dah besar panjang. Ada yang sudah kawin dan dah ade anak sorang, sudah keje, dan sambung belajar. Dah ada anak sorang tu yang macam tak caye tuh... huhu T_T
Bila cite pasal mase kecik2 dulu.. teringin nk letak my pict mase kecik dulu. Hehe... =D (sperti di atas)

Sunday, December 13, 2009

Cuti Sekolah Mmg Musimnye...

Bila mula cuti sekolah, memang menjadi musim kepada sume yang akan berkawin memilih tarikh waktu cuti sekolah. Macam hari ini, baru balik dari kenduri kawin. Sampai 2 kenduri hari ini. Salah satu majlisnya adalah jiran 1 lorong dan satu lagi majlis adalah lorong belakang rumah.

Mula-mula, kami pergi majlis yang lorong belakang rumah dulu. Selepas itu, baru pergi majlis yang depan rumah ni. Ingat nak stay lama sikit dekat kenduri yang depan rumah ni, tapi cuaca tak mengizinkan. Hari ini, panas terik betul. Pengantin perempuan yang tengah tunggu pengantin lelaki kat luar rumah pun dah berpeluh-peluh.

Makeup cair la plak.... T_T

Walau apa pun, pengantin tetap dijaga agar sentiasa cantik.

So, kami hanya tunggu pengantin perempuan jemput pengantin lelaki. Lepas itu, pasangan pengantin diarak sampai ke rumah then sesi tangkap...bla...bla... pastu sesi makan. Oh...no... Panas sampai leh hitam muka.. saya hanya tunggu takat pengantin masuk rumah je. Sesi tangkap gambar dan sume2 tu, tak dapat nak follow.

Lepas sume2 ni sudah, kami pun balik la rumah. Sekarang ni dah jarang hujan, musim panas dah mula balik. So, bila tengahari je.. matahari memang mencarak panasnye. Huh... rasa macam nak mandi air terjun je. Best tu kalau dapat pergi, segar rasanya. Sape bleh bawak saya??? hehehe...

Thursday, December 10, 2009

aKHirnYa

Seperti yang dijangkakan, 10 Disember 2009 adalah tarikh yang paling mendebarkan iaitu tarikh dimana keputusan peperiksaan akan keluar. Dan.. sampailah hari yang dinantikan penuh debaran nie iaitu pada hari ini dan pada malam ini. Macam biasalah, setiap kali online..hanyalah bukak facebook.

Tetiba terbacalah salah satu facebook status kawan-kawan, dia tulis.... ' result dah keluar'.
Ya tuhan, macam nak terberhenti nafas kejap bila bace bendalah tu. Terus je try to connect with student portal website tapi susah sangat sebab server sangat sibuk. I try over and over again to connect with it. Dengan hati yang berdebar-debar dan takut-takut macam nak nangis nak bukak student portal, dah la dengan server busy... memang tak tahu nak cakap apa.

Lepas banyak kali cuba, akhirnya dapat jugak. Apa yang boleh dikatakan sekarang ialah bersyukur alhamdullilah sebab I pass all the subjects for semester 3. Especially subject BEL. Nasib baik lulus sebab BEL adalah subject yang agak menakutkan jugak dengan tak ada final exam.. hanya bergantung kepada markah assessment sahaja.

Akhirnya, dah boleh menarik nafas lega dan no more worried with the result. (^_^)

BERJALAN LAGI...

Selepas keluar pergi Midvalley tengok wayang cite Phobia 2 dengan fatin hari tu, kami sudah plan siap-siap pasal nak hang out lagi dan activity menghabiskan duit....huhu T_T. Hari ini, hang out togehther lah lagi kami...hehehe. Kami berdua pergi pergi tengok wayang lagi... cita ape pulak kali ini?

SANTAU

For me, cite nie quite okey la. Seram tu... memang la kan.. dah name cite hantu. Cite Santau ini memang menyampai mesej tertentu kepada sesiapa yang menontonnya. Biasalah, ianya tentang perasan hasad dengki dan membuat perkara jahat kepada orang yang di dengki itu. Masa kami beratur untuk beli tiket wayang, ramai betul orang. Padahal kaunter baru bukak. Mungkin disebabkan cuti sekolah agaknya. Nasib baik kami dapat beli tiket sebelum habis.

Lepas habis tengok wayang, kami pergi round kedai baju yang ada dalam Terminal 1, Seremban. Fatin beli macam-macam kat Terminal 1. I just accompany her and window shopping tapi bila sampai satu kedai ni, berkenan dengan satu baju. Then, beli la satu. Satu je... tak boleh lebih-lebih, nanti.... T_T paham2 saje la.

Wow.. penat seh, jalan saje. Tetiba fatin nak pergi salun kejap, then teman la dia. Huhu...ngantuk menunggu. Dekat sejam lebih duduk menunggu kat dalam salun tu. Kami keluar agak lama la jugak. Dari pagi sampai la ke petang, pukul 4 lebih.

Lepas nie, tak tahu lagi kalau dapat keluar sama-sama sebab lepas ni dia ada banyak hal lain pulak.

Monday, December 7, 2009

P>E>N>A>T

P>E>N>A>T...

itu lah dirasakan sekarang. Hari ni tiba-tiba terasa nak pergi jog dan amek udara segar di waktu pagi..

ececeh..=P

Dari mula cuti sampai la sekarang, asyik duduk terperap di rumah. Cuma hari itu sahaja yang pergi Midvalley dengan fatin. Itu pun secara kebetulan. Selepas dari hari itu, hanyalah buat rutin biasa dirumah iaitu jadi suri rumah sementara.. T_T

Terasa macam jemu dengan keadaan yang macam itu, I try to make my day and my routine a little bit different. So, dengan itu terlintas la di fikiran nak pergi jog (wah.. skema la plak ayat).

Kali ini, just me alone go for jog. Maklumlah, tak ada sesiapa yang teman. Keluar sahaja dari rumah, I wonder... dari mana nak mula.

hmm.. tak apa lah. I round satu taman yang tinggal ni, lepas tu dah tak larat lagi nak jog. Tapi masih terlalu awal untuk balik. Jadi, I keep on walking ya.. not jog. penat.. T_T

Keluar rumah pukul 6.45 pagi..balik pukul 8.00 pagi. Okey lah tu.. 1 hour. Selepas itu, balik rumah sambil singgah kedai beli kuih-muih... (baguskan..lepas jog, makan plak..huhu)
Selepas balik dari jog, bermula lah my daily routine.

Selain dari jadi temporary housewife, online juga adalah salah satu aktiviti masa cuti yang memang sudah agak jemu rasanya. Asyik-asyik online jew.

Okey... cukuplah untuk sekarang. Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......


* bahasa yang agak tunggang terbalik untuk post kali ini.. ngehee

Sunday, December 6, 2009

Ke$ha - Tik Tok


video



Yeah... i luv this song


for fun.. @_@

Friday, December 4, 2009

orANg dALam

Assalamualaikum... just simple and fast entry

Everytime and everyday... once I on my lappy, just want to check my facebook. I'm kind of addicted to it....T-T

I don't know why....huhu

Everyone who have their facebook profile will post their shoutout or status and I have read one status of this hamba tuhan at facebook. She said most of her friends that have 'orang dalam' already know their result but for those who don't have 'orang dalam', tak akan dapat tau la about their result until 10 Disember where this date is the actual date maybe...the result will be announce.

Wow... this is the second time I heard about it. It make worried.

WHY? WHY? WHY?

I think this is unfair because some of them already know the result but the rest not yet. So, here I can make my own conclusion where the result is already 'siap' and just tinggal nak di PAMPANGKAN kat student portal je.. Am I right???

Takut la...huhu =S

Anyone who have comment about this matter?


*sorry for the grammar mistake

Thursday, December 3, 2009

Peaceful

I just need some peaceful

where I can enjoy my life

where I can share my happiness

like others

where I don't need to shout

where I don't need to think

what other people will say

where I don't need to make others please

about my behaviour and my life...

** speachless

Wednesday, December 2, 2009

Liyana Jasmay ~ Aku jatuh cinta

video

I found this clip video at youtube... (^_^) .

Suka tengok cara dia dress up and berlakon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jana Pendapatan

Labels

kNOw abOUt Me

My photo
You Welcome to visit my blog. Have nice reading and enjoy it. :)