Nuffnang me~

Thursday, December 30, 2010

Getar Hati

From: Lagenda Budak Setan

*
*

Saat pertama aku mengenal dirimu
Bergetar jiwa ragaku kau mempersonaku
Tanpamu aku lemah
Kau berikan ku cahaya
Terangi gelap hidupku
Ku luluh padamu

(chorus)
Dengar Hatiku
Kan ku bisikkan cintaku
Lihat jiwa ku
dan kau dapatkan setia ku
Ingat diriku kan kau rasakan rinduku
Untuk dirimu, kan ku berikan hidupku 

Yakin kan aku ini bukanlah mimpi
Ku yakin kau adalah satu belahan jiwa ku
Tanpa mu aku lemah
Kau berikan ku cahaya
Terangi gelap hidup ku
Ku luluh padamu

(chorus)


Wednesday, December 29, 2010

Semakin dekat



Salam to all followers and silent readers. Hari ini 29 Disember 2010.  Beberapa hari sahaja lagi kita akan meninggalkan tahun 2010 dan akan menempuh tahun baru.  Selain itu, berlalu lah sudah 28 hari menjalani latihan industri atau Office practicum.  Bukan itu sahaja, setahun setengah telah berlalu pengajian Ijazah ku.

Menghitung hari untuk masuk tahun baru iaitu tahun 2011, sama jugalah dengan menghitung hari untuk balik semula ke kampus dan meneruskan semester terakhir Ijazah di sana.  Menghitung hari bilakah akan rajin untuk memulakan proses menyiapkan laporan praktikal.... T_T   Boleh buat muka stress di situ ya.  Menghitung hari bila nak sampai bulan 7/2011.

Tahun baru, dibawa dengan pelbagai harapan dan perkara.  Harap semua itu dapat dilakukan dan diharungi dengan baik.  Semester terakhir yang semakin mencabar ketahanan mental dan fizikal.  ( huh... cam la susa belajar perubatan plak.. U_U)   Ah, biarlah nak kata apa pun.  Siapa yang belajar, mesti tahu macam mana keadaannya.

Blog ini pun, kalau tuan punya blog rajin, dia pun akan berubah wajah... (report pun x rajin lagi nk wat, ni kan sibuk nak oter blog...haih. Apa nak jadi ni...)  Itu sahaja setakat ini. Sekian.

Until then... chao. Salam.
(tak de love la nak put here..love pun jauh)

Sunday, December 26, 2010

Rasa

Belum lama
Baru sekejap
Baru semalam
Baru sehari

Bermulalah hari itu
Ruang itu menjadi kosong
Kosong untuk sementara
Harap ianya begitu

Biar ia berlalu
Berlalu tanpa sedar
Berharap hari ke hari
Dapat di lalui dengan sibuknya
Di lalui dengan pelbagai perkara

Supaya tidak terlalu kosong
Supaya ia terisi
Menjadi leka mungkin
Supaya masa berlalu
Tanpa di hitung

Saturday, December 25, 2010

Janji

By: Akim

Cubalah kau mengerti
Perasaan hatiku
Ku cinta kamu
Hanya itu aku tahu

Dan takkan terulang lagi
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku

(Chorus)
Aku akan selalu Menjaga dan mencintaimu
Aku janji padamu
Takkan menduakanmu

Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk Kedua kali takkan berlaku

(ulang chorus)

Aku janji padamu
Akan mencintaimu

(ulang chorus)

Friday, December 17, 2010

Semusim

by: Marcel



Semuanya telah terjadi
Cintaku telah pergi
dan kini ku sendiri
Tanpa dirimu lagi

Tak mudah menepis cerita indah

reff:
Semusim telah ku lalui
Telah ku lewati
Tanpa dirimu
Tetapi bayang wajahmu
Masih tersimpan dihati

Tak pernah ku bayangkan
Kau putuskan cintaku
Ku coba tuk lupakan
Semua tentang dirimu

Tak mudah bagiku melupakan mu

reff (ulang)


Tuesday, December 14, 2010

Suatu Petang

Di suatu petang. 
Selepas pulang dari kerja, duduk berehat sebentar di sebuah taman permainan kanak-kanak.
Menikmati permandangan petang yang redup seperti mahu hujan. 
Akan tetapi, ia hanyalah redup biasa. 

Melihat keadaan di sekeliling.
Kelihatan ibu bapa menemani anak-anak kecil mereka bermain.
Bukan hanya kanak-kanak & ibu bapa sahaja di situ.
Malah kelihatan 3 orang pekerja yang sedang memotong rumput dan membersihkan taman itu.

Petang yang redup, sunyi dan lapang.
Ia kelihatan sangat tenang dengan angin yang bertiup sepoi2 bahasa.
Duduk dibangku putih di tepi permainan kanak-kanak.

Menenangkan fikiran.
Menenangkan hati.
Menenangkan perasaan.

Bertemankan seorang kawan yang sentiasa ada untuk dirinya.
Bukan bercakap, cuma khidmat pesanan ringkas.
Melimpahkan segala kusut dihati.
Ia cuma melapangkan sedikit kusut.
Tetapi ia amat membantu.

Kembali memandang keadaan di sekeliling.
Kanak-kanak seronok bermain seperti tidak pernah menangis.
Kemudian..

Memandang padang putih yang lembut.
Padang putih atau awan.
Ia kelihatan sangat lembut dan tenang.
Memujuk fikiran supaya tidak terlalu kusut.

Akhirnya ia cuma persinggahan sementara.
Persinggahan untuk melapangkan apa yang kusut.
Sementara esok, lain yang akan tiba.

Saturday, December 11, 2010

Disember

Good bye November and welcome dear Disember.  Ya, it is a bit late.. hmm.. not a bit, but a week late.
Now, its already in the second week of Disember.  Besides that, it also the second week of my practical program. 

Sebut pasal practical, ianya bukan lah satu perkara yang menyeronokkan.  Ianya satu yang perlu dan harus di lakukan.  Tak sabar rasenya nak tunggu habis practical, rasa macam stress je tiap kali nak pergi keje.  Atas sebab apa? Ada lah sebabnya..huhu..

Besides that, today i got 2 things. MC n result.  Both, not easy for me.  So, friends yang keep asking my result, sorry.  No answer from me.  Alhamdulillah semua lulus.  That all I can say.  Harap, bulan Disember akan dapat di lalui dengan cepat dan lancar serta tiada sebarang masalah yang rumit.

Tuesday, November 30, 2010

Berada d MAHA 2010

Hari ini adalah hari terakhir bagi bulan November dan ia juga hari terakhir untuk bersenang-lenang di rumah tanpa membuat apa2 selain relax, tengok tv, makan, online dan etc.  Esok, hari pertama untuk menjalani praktikel.  Harap segalanya dimudahkan dan berjalan dengan lancar.  Tak mau nervous2.. takut2.. tunggang terbalik atau sebagainya.  Saya nak cool jek...(hmm.. leh ke cool je sok? tah.. wait and see lah tomorrow.)

Memandangkan cuti dah nak bis untuk relax di rumah, semalam, me and my family went to Serdang.  Ada apa kat Serdang?  Ha, kan sekarang ni sibuk kat televisyen..(ek.. skema la plak. lantak la.), kat newspaper dan sebagainya, sibuk keluar pasal MAHA kan.  So, bos besar (My Dad) nak pegi MAHA jugak. 

Kali ini rasenya tahun ketiga dibuat.  Memang dah tau, kawasan nya sangat besar dan luas, tapi tah kenapa teruja sangat nak ikut.  Balik je dari bis semua tuh, amek kau.. penat kaki jalan.  Nak nangis plak rase....T_T     Okey2, tak mo cite panjang lebar, i will show you some picture tapi sikit je.













 Itu saje yang ada. Tempatnya sangat la luas dan banyak booth, tak larat nak jalan semua.  Kalau tak silap, MAHA tahun ni, sampai 5 Disember 2010.  So, sape2 yang nak pegi, sempat lagi ye... (huh.. sempat lagi kau promote ye..ngee.)

Until then.  Salam.

Love. ♥ . Love.

Monday, November 22, 2010

Hold it tight

Happy to have it
Happy to hold it tight
Happy to own it
Happy to take care of it

Time by time
Its like something
Something that hard to describe
Something that change without conscious

Try to hold it tight
Try to protect it
Try to overcome
Try to improve
Try everything in every way

What for?

For something that already have
For something that important
For something that already here
For something that percious

Hold it tight
Never let it disappear

Friday, November 19, 2010

Never Gonna Be Alone

By: NICKELBACK


Time, is going by, so much faster than I
And I'm starting to regret not spending all of here with you
Now I'm wondering why I've kept this bottled inside
So I'm starting to regret not selling all of it to you
So If I haven't yet, I've gotta let you know

You're never gonna be alone from this moment on
If you ever feel like letting go, I won't let you fall
You're never gonna be alone, I'll hold you 'til the hurt is gone

And now, as long as I can, I'm holding on with both hands
'Cause forever I believe
That there's nothing I could need but you
So if I haven't yet, I've gotta let you know

You're never gonna be alone from this moment on
If you ever feel like letting go, I won't let you fall
When all hope is gone, I know that you can carry on
We're gonna see the world out, I'll hold you 'til the hurt is gone

Oh, you've gotta live every single day
Like it's the only one, what if tomorrow never comes?
Don't let it slip away, could be our only one
You know it's only just begun, every single day
Maybe our only one, what if tomorrow never comes?
Tomorrow never comes

Time is going by so much faster than I
And I'm starting to regret not telling all of this to you

You're never gonna be alone from this moment on
If you ever feel like letting go, I won't let you fall
When all hope is gone, I know that you can carry on
We're gonna see the world out, I'll hold you 'til the hurt is gone

I'm gonna be there always
I won't be missing a word ally day
I'm gonna be there always
I won't be missing a word all day




************************************************

listen to it and try to understand it.  I want you to understand these.

Thursday, November 18, 2010

Can I ask for a Tulip garden?

Commonly, we know that girls love rose and same goes to me but instead of rose, I like Tulip.  This flower look beautiful in its garden.  I have search some information about this flowers and few pictures of Tulip. 

KEUKENHOF GARDEN

Have you heard about Keukenhof Garden before this? Based from here, it stated that Keukenhof also known as the Garden of Europe.  It is situated near Lisse, Netherlands and is the world's largenst flower garden.  According to the official website for the Keukenhof Park, approximately 7,000,000 flower bulbs are planted annually in the part which covers an area of 32 hectares.  Keukenhof is located in South Holland in the small town of Lisse, south of Haarlem and southwest of Amsterdam.  It is open annually from the last week in March to mid-May. 



How beautiful is it this garden?  I am so in love with tulip when I found several picture of tulip garden.  According other sources of information, Keukenhof is only open for about two months in the spring.  There are several small river cruise lines feature spring tulip cruises for those wanting to visit keukenhof and tour the Netherlands. 

The flower gardens at Keukenhof were the idea of the 1949 mayor of Lisse.  He worked with about a dozen prominent Dutch bulb growers and exporters to develop the gardens.  Their objective was to have an open-air flower exhibition where growers could showcase their lates hybrids, and consumers could view and buy a wide range of flower bulbs. 

If you are interested more about this Keukenhof Garden, you may visit these several link Keukenhof Holland , Dutch spring garden  and etc. 

Here, I put some pictures of tulip flowers and it garden that I found in my searching.  Enjoy it... ^_^













Ya, I really in love with it.  I like those picture of Tulip flower.  If I have an opportunity or chance to go there, I would grab that chance... hee

That's all for now. Until then... chao.

LOVE.♥. LOVE. ♥. LOVE. ♥.

Friday, November 12, 2010

Akhirnye...

Salam.  Hari ini hari jumaat.  Eventhough a bit late for update but never mind.  Setelah berhari-hari dan 3 minggu yang rase macam berturut-turut je paper this semester, yang tidurnya boleh kira berapa jam.. yang tidurnya cam tak tidur.. pastu cam tunggang terbalik rasa mase tu. 

AKHIRNYA...

Tamat sudah exam untuk semester 5 dan tinggal lagi 1 semester je untuk pengajian Ijazah sy.  Whoaaaa... can't wait to finish study.  At the same, takut nak tunggu result.  Hopefully I pass all the subject for this semester. 

Tapi cutinya tak la lama sangat sebab nanti nak pergi praktikel.  So, I just wanna spend my semester break sebaik mungkin dan se-seronok mungkin....(erk, de ke word camtu ?? huhu.. ignore it. salah tu)
Ya, that what I want to do before go for practical.  As much fun as I can do for my holiday but so far no plan at all. 

So, girlfriends yang berkenaan, do text me back okay.  Really wait for your reply...

Until then. chao..♥♥♥



Friday, November 5, 2010

Just The Way You Are

Ya,, lately so crazy of this song  > Just The Way You Are < by Burno Mars.  Have fun enjoy this song ya... ^_^
video


Oh her eyes, her eyes;

Make the stars look like they're not shining.
Her hair, her hair;
Falls perfectly without her trying.


She's so beautiful;
And I tell her every day.
Yeah; I know, I know,
When I compliment her
She won't believe me.
And it's so, it's so
Sad to think that she don't see what I see.
But every time she asks me "do I look okay?",
I say:

When I see your face,
There's not a thing that I would change.
Cause you're amazing,
Just the way you are.
And when you smile,
The whole world stops and stares for a while.
'Cause girl you're amazing,
Just the way you are.
Yeah, Her lips, her lips;
I could kiss them all day if she'd let me.
Her laugh, her laugh;
She hates but I think it's so sexy.
She's so beautiful,
And I tell her every day.

Oh you know, you know, you know
I'd never ask you to change.
If perfect's what you're searching for
Then just stay the same.

So, don't even bother asking
If you look okay;
You know I say:

When I see your face,
There's not a thing that I would change.
'Cause you're amazing,
Just the way you are.
And when you smile,
The whole world stops and stares for a while.
Cause girl you're amazing,
Just the way you are.

The way you are.
The way you are.
Girl you're amazing,
Just the way you are.


When I see your face,
There's not a thing that I would change.
'Cause you're amazing,
Just the way you are.
And when you smile,
The whole world stops and stares for a while.
'Cause girl you're amazing,
Just the way you are.


Yea-eah.

Thursday, November 4, 2010

Artikel: Kebijaksanaan Suami Menjaga Hati Isteri

Currently, I just doin blogwolking and I found I article that attract my interest.  Okey, dont wanna talk much, just enjoy reading this I article from Ustaz Nor Amin blog because for me it is a good knowledge to everybody, not just to married people but to all.  :)


Pada suatu hari seorang lelaki datang ke rumah Umar bin Khattab ra. hendak mengadu keburukan isterinya. Namun setiba di samping rumahnya, ia mendengar isteri Umar bin Khattab mengeluarkan kata-kata yang keras dan kasar kepada suaminya, sementara Umar tidak menjawab sepatah kata pun. Akhirnya orang itu berfikir, sebaiknya ia membatalkan saja niatnya.


Ketika orang itu hendak berbalik pulang, Umar baru saja keluar dari pintu rumahnya. Umar segera berteriak memanggil orang itu. Umar langsung berkata kepadanya, "Engkau datang kepadaku tentu hendak membawa satu berita penting!"

Orang itu lalu berkata terus terang , "Ya sahabat Umar bin Khattab, aku datang kepadamu hendak mengadu keburukkan isteriku terhadapku. Akan tetapi setelah aku mendengar kelancangan isterimu tadi terhadapmu, dan sikap diammu terhadap perbuatannya, aku jadi mengurungkan niatku untk melaporkan hal itu."

Mendengar perkataan yang jujur itu, Umar tersenyum kecil seraya berkata, "Wahai saudaraku, isteriku telah memasakkan makanan untukku. Dia juga telah mencuci pakaianku, mengurus urusan rumahku, dan mengasuh anak-anakku sehingga tiada hentinya. Maka apabila ia berbuat satu dua kesalahan, tidaklah layak kita mengenangnya, sedang kebaikan-kebaikannya kita lupakan. Ketahuilah, wahai saudaraku, antara kami dan dia hanya ada dua hari. Kalau kami tidak meninggalkannya dan terbebas dari perangainya, maka dia akan meninggalkan kami dan terbebas dari perangai kami pula."

Setelah mendengar penuturan yang amat bijak dan penuh hikmah itu, orang itu pergi meninggalkan Umar bin Khattab dengan hati gembira dan puas.


Pengajaran dari cerita di atas

Setiap lelaki di bekali dengan sikap kesabaran dan kematangan dalam menghadapi setiap situasi yang sukar. Lelaki lebih berjaya dalam membuat keputusan-keputusan untuk keluar dari masalah yang dihadapi. Lelaki yang bijak adalah lelaki yang faham akan situasi isterinya dan tahu cara mengurus isterinya. Sebab itulah lelaki merupakan ketua keluarga. Suami perlu bersikap sabar apabila dimarahi dan dileter oleh isterinya, kerana suami yang sabar akan tingkah laku isterinya yang suka bercakap atau beleter, akan dihapuskan segala dosa-dosa masa lalunya. Hal ini berlaku kepada Nabi Allah Ilyas yang berdoa supaya dianugerahkan kepadanya isteri yang kuat beleter, kerana ia mengetahui inilah cara beliau menghapuskan dosa dan cara mudah untuk masuk kedalam syurga Allah.

Setiap suami kena bijak menghadapi isterinya, kadang-kadang isteri buat perangai atau marah tak tentu pasal mesti ada sebabnya, ada pepatah mengatakan bahawa wanita ini makhluk emosi dan angin tak tentu pasal. Jadi suami kena bijak menghadapinya, tindakan yang lebih baik adalah diam apabila mendengar isteri beleter atau sedang marah-marah, kerana isteri ini akan diam dan terasa perbuatannya itu salah dan dia akan segera memohon maaf kepada suaminya, waktu itulah kita kaunselingkan dia dengan nasihat-nasihat yang lembut dan kata-kata hati ke hati. Selalunya isteri lebih terbuka ketika mana ia minta maaf kepada suaminya atas perbuatannya.

Sering-seringlah menghargai diri isteri kita yang telah banyak mengorbankan masa dan tenaganya untuk suaminya, seperti memasak, membasuh pakaian, menjaga anak, mengemas rumah, mengurus rumah dan sebagainya. Cara penghargaannya ialah setiap kali gaji, bawa isteri pergi makan di mana-mana restoran yang berkongsepkan romentik, kalau cara ini tidak mampu, maka keluarkan kata-kata penghargaan kepada isteri disebabkan tugas-tugas yang telah dilaksanakan. Selalunya suami payah untuk mengeluarkan kata-kata pujian dan penghargaan, kerana suami bersifat ego atau menganggap kata-kata tersebut sebagai buang masa. Hadiahkan isteri apa-apa barang yang berpatutan pada setiap saat-saat hari bahagianya seperti hari lahirnya, ulang tahun perkahwinan dan sebagainya.

Sebenarnya dari sudut psikologi isteri akan rasa lebih dihargai dan lebih disayangi ketika mana suami tahu menghargai dirinya. Malah setiap perkara yang kita suruh mesti akan dibuat oleh isteri kita dengan hati yang penuh taat dan tidak membantah.

Ada pepatah yang mengatakan bahawa wanita ini diibaratkan seperti kulit bawang yang sangat halus, kalau nak menanggalkan kulit bawang tersebut perlu berhati-hati dan lembut kerana kulitnya mudah terkoyak. Kesimpulan dari falsafah ini, wanita itu sangat lembut dan mudah terasa dan berfikiran sensetif setiap kali ia diabaikan.

Waktu yang paling bahaya ialah waktu ia dalam keadaan haid atau tidak suci, selalunya wanita ini seringkali berkeadaan tidak menentu emosinya, kadang-kadang tak pasal-pasal dimarahi oleh isteri. Jadi waktu sebegini suami kena faham dan kena bersikap berdiamkan diri, berdiamkan diri ini adalah lebih baik, atau keluar dari rumah pergi mengeteh dan sebagainya. Waktu seperti ini kebiasaan wanita ia akan reda sendiri kemarahannya, dan dia sendiri tidak sedar akan kelakuannya.

Bagi suami janganlah terlalu garang dengan isteri dan terlalu kasar atau keras suara dengan isteri. Perbuatan ini akan menyebabkan isteri merasa dirinya tidak dihargai dan tidak berguna untuk suami dan paling bahaya apabila isteri mengatakan suaminya hanya baik ketika ingin bersama dengannya sahaja. Semua perbuatan ini akan menyebabkan kerenganggan dan keberontokan rumahtangga. Isteri takut menegur suami kerana takut dimarahi, suami pula anggap isteri tidak memberikan layanan yang sepatutnya. Kalau masakan isteri tawar atau terlebih garam, jangan terus melenting dan memarahi isteri. Gunakan cara yang hikmah untuk menegur isteri. Pernah ketika isteri Rasulullah menghidangkan kepadanya air yang tawar tanpa gula disebabkan isterinya terlupa masukkan gula dalam minuman Rasulullah. Apabila Baginda minum minuman tersebut sehingga berkedut kening Baginda, isterinya perasan disebabkan ternampak kening Rasulullah. Lantas isterinya bertanya, bagaimana rasa air tersebut, Baginda mengatakan ok sahaja, dan isterinya merasa sedikit air yang dibancuhnya dan tersenyum kerana airnya sangat tawar. Baginda tidak berkata apa-apa dan mendiamkan diri sahaja.

Setiap kali ada pertelingkahan, pergaduhan dan selisih faham, lebih baik suami yang dahulu memohon maaf atas kejadian tersebut dan menceritakan perkara yang sebenarnya tercetus pergaduhan tersebut. Kalau boleh cuba fahamkan isteri tentang situasi yang dihadapi oleh suami. Contoh situasi tersebut seperti dimarahi bos, banyak kerja yang belum siap, kesesakkan lalu lintas, bebanan hutang dan sebagainya. Kalau boleh peluk manja kepada isteri ada setiap sesi penjelasan dan memohon maaf, ini membantu untuk menurunkan kemarahan isteri dan membantu untuk memberikan kefahaman kepada isteri atas sebab-sebab berlakunya pertengkaran.

Yang penting di sini, setiap perkara yang dihadapi oleh suami, jadikanlah isteri itu sebagai teman bercerita dan meluahkan segala kepayahan yang dialami. Situasi seperti ini akan memberikan motivasi dan dorongan kepada suami untuk keluar dari masalah tersebut dengan disokong oleh isteri.

Jangan sesekali ada konsep seperti “isteri perlu diajar dengan secukupnya, pukul isteri, pulau isteri” ini semua akan mendatangkan masalah lagi dalam rumahtangga, ingatlah kepada anak-anak ketika timbul masalah rumahtangga, ia juga dapat menenangkan diri kita dan sekaligus menurunkan kemarahan kita. Islam sangat melarang suami memukul isteri dan menengking isteri, kecuali nasihat suami atas perkara-perkara yang wajib tidak dilakukan oleh isteri barulah boleh dimarahi dan seterusnya dipukul isteri tanpa mencederakan isteri. Sebab pukulan itu adalah untuk mengajar isteri bahawa perbuatannya itu adalah salah.

Penutup

Jadikan isteri sebagai teman yang paling rapat dan disayangi, jadilah isteri kita sebagai tempat penyejuk hati dan penunjuk jalan jika kita menghadapi kesukaran. Suami juga perlu bijak mengurus rumahtangganya, kerana suami yang bijak dapat mengurus rumahtangganya dengan baik. Suami yang bijak juga adalah suami yang mempunyai akhlak yang baik dan tidak melakukan perkara yang diharamkan oleh Allah dan sentiasa melakukan perkara yang disuruh oleh Allah. Keluarga yang baik adalah keluarga mawardah warahmat dan menganggap rumahnya seperti rumahku syurgaku.

Saturday, October 23, 2010

A wish

Final Exam is around the corner.
So, here I would like to wish to all my friends especially at Puncak Alam campus and Sri Iskandar campus..

GOOD LUCK FOR FINAL EXAM

Do our best in exam..

I'm sorry for all mydoingwrong to anybody
and
Pray for my success in exam this time.
Really hope that I can improve my result for this semester.
Insya Allah.



Thursday, October 21, 2010

Projek tergendala

Hye semua. Orang time study leave, pegi study kan? Me? hee.. menyudahkan projek tergendala. Apakah projek nye? ha.. jom.

Sebenarnya nak buat benda time Hari Raya dulu tapi tak sempat sebab masa ta mencukupi. So, alang-alang balik rumah dan ada la sikit masa lapang.. siap la jugak akhirnye.


****
v

v

v
Dah2.. malas nak merepek2. Jom tengok. 

v

v


Projek membuat dadih.  Adik2 sibuk nak makan dadih.  Barangnya dah lama beli cuma baru sekarang ada masa nak buat...T_T.  Senang saje buatnya sebab semua ikut arahan kat packaging dadih tuh.  This time, I buat dadih coklat tapi tu la.. 1 packet je beli.  So, dapat la sikit sahaja. 



Air, gula dan susu cair di didihkan.

Susu cair yang di gunakan


** ni bukan nak promote susu F & N ye.  Cuma nak tunjuk bahan apa yang di gunakan.  ^_^


Serbuk dadih dah di masukkan

 Selepas bahan yang mula2 tadi susah mendidih, lepas tu boleh la masukkan  dadih nye.
Kan. tengok. Senang je.


Bekas acuan yang kosong

Selepas 5 minit.. Jeng3.. aha. 


Siap la semua nya di tuangkan dalam bekas

Okey, siap dah dadih nya.  I orang pertama yang rasmikan dadih dulu before the others.  hehe.. memang la.  Sebab I yang buat, I la yang rasa dulu.  ^_^



**Tapi ini untuk makan dan sendirian berhad. Hee.. bukan untuk di jual.


Till then.. chao ♥♥♥

Monday, October 18, 2010

Iklan Kit kat

Berehat sebentar bersama Kit Kat~~~

Ingat la tak phrase ni dari mana? Kit Kat?
Mestilah dari iklan.

Cuma yang beza nya kali ni, sy memang berehat sebentar tapi bukan dengan Kit Kat ye.  For the time being, I wanna take some rest before final exam.  Sekarang tengah study week.  So, dapatlah merehatkan otak dan badan.. Otak ye.  Untuk dua minggu terakhir kuliah, sangat penat dan huru-hara.  huhu...

Semester ni banyak cabaran terutama sekali dengan segala perkara yang berkaitan dengan 'proposal'...  dgn assignment yang tiba-tiba jadi menggunung bila di hujung minggu kuliah.  T_T  Kalau boleh, nak nangis hari2.  Tapi cuba untuk kuat kan semangat nak harungi semuanya. 

Sampai ke hari terakhir kuliah, dan di habiskan hari terakhir kuliah dengan test yang tamat pada jam 6 petang.  (walaupun di baca dan di tulis dengan skema nye,, tapi tu lah yang sebetulnya)..

Study leave yang tak seberapa lama nih, akan cuba untuk digunakan dengan sebaiknya untuk rehat, rehat, rehat, rehat.. dan study... heee.. study jugak okeh..walaupun lambat sikit. 

okeh2.. that all for now. till then.. chao ♥♥♥

salam.

Taman Cahaya

Taman Cahaya atau lebih di kenali dengan nama ICT.  Ia terletak di Shah Alam.  Pertama kali tahu kewujudannya adalah dari kawan2 yang study di Puncak Alam.  Pertama kali tengok ICT, sangat cantik & suka.  Walaupun ia hanya menerusi gambar sahaja. 

Sy lebih suka panggilnya taman cahaya sebab tempat ini penuh dengan cahaya yang sangat cantik.  Bila tengok kawan2 ramai yang sudah ke sana dan lebih dari sekali ke ICT, teringin plak nak ke sana.  Tapi...

belum tercapai lagi hajat itu....ada sesiapa yang boleh bawak kan I pergi ICT tak?

teringin sangat nak pegi sana... heheee.. jalan2 + cuci mata + jalan2... ^_^

tapi sy tau tade sape yang boleh bawak kan untuk masa yang terdekat... huhu.

Pelbagai jenis bentuk dan rupa yang ada di taman cahaya itu.  Mungkin ada sesetengah orang kata, "alah, pe je yang ada kat ICT tu, lampu je pun"....
tapi bagi sy ia satu tempat yang santek taw.. okeh, i tak peduli orang nak kata apa.. yang penting i suka. 

Adalah sedikit gambar yang sy terjumpa dan sy letak kan disini. 
**kredit tu kawan2 sebab i ambil picture ICT tu dari you all pictures.







Wednesday, September 22, 2010

A RISK THAT YOU HAVE TO TAKE AND CAN'T BE AVOIDED

Friday, September 17, 2010

Life

Setiap hari blog ni entah berapa kali di lawati.  Setiap hari di jenguk akan keadaannya tapi bezanya ianya bukan lah manusia.  Ia cuma satu website atau blog.  Setiap hari datang, hanya mampu tengok, baca dan tengok blog sendiri dan orang lain.  


Sekarang sudah Hari Raya yang ke 7 dilewati.  Setelah sebulan berpuasa, telah pun masuk bulan syawal.  Biasalah bila cuti dan berada di rumah serta beristi-rehat bersama keluarga, segala kerja dan assignment akan tergendala atau senang cakap, memang tak buat lansung la. Bila di hitung hari ini Hari Raya ke berapa, sama lah juga dengan menghitung hari cuti dan berada di rumah.  Rasa malas nak balik Perak.  


Setiap hari di lalui, semakin banyak lah hari bertambah.  Rasa semakin jauh kadang-kadang.  Setiap hari cuba untuk mengalihkan perhatin dan fokus ke satu perkara yang lain agar ia tidak terlalu terasa jauh. Agar tidak terlalu rasa bermacam-macam rasa yang tetiba terdetik di hati.  


Hari ke hari, minggu ke minggu, bulan ke bulan.. pengajian semakin tiba ke akhir di mana akan tamat pengajian Ijazah pada pertengahan tahun hadapan, Insya Allah.  Cuba buat yang terbaik untuk ini, untuk keputusan yang terbaik dan untuk masa depan yang cerah.  


Keadaan sekeliling tetap sama setiap hari dan kita perlu melakukan sesuatu jika ingin kan perubahan dalam hidup.  Hidup ini, bermacam-macam perkara yang perlu dan harus di harungi dan di lalui.  Pelbagai cabaran, dugaan dan masalah akan ada.  Ia bergantung pada diri sendiri bagaimana cara untuk menghadapinya.


til then.

Friday, September 10, 2010

Syawal



Salam.  1 Syawal suda hari ni.  Bila rayau2 kat sume blog kawan-kawan dan yang lain, semua buat entry untuk Hari Raya.  So, sy pun nak jugak.. heee.. (mengada-ngada ea kau ^__^) 

Okey, kat atas ni, I buat sendiri Kad Hari Raya yang tak seberapa cantik & tak seberapa jadi tapi bole la kan ala kadar...  ;P 

Kat sini, sy Nur Fasyareena nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kat semua kawan-kawan especially

> ex-student SMK Dato' Haji Mohd Redza
> my classmate time diploma UiTM Lendu, Melaka
> my classmate degree
> sume yang mengenali sy yang ta bape nak popular neh.. huhu
> dan juga silent reader blog ini


Minta maaf atas segala salah & silap, terlepas cakap or terkasar perbuatan dan sume nye lah sepanjang berkawan.  Sy bukanlah manusia yang tak lari dari buat silap.  MAAF ZAHIR & BATIN..

:-)

Thursday, September 9, 2010

Hanyut ~ Faizal Tahir

video

Tuesday, September 7, 2010

~BIla Cinta~

Bila cinta kini, tak lagi bermakna. Yang ku rasa kini, Hanyalah nestapa.  Ditinggalkan cinta masa lalu.  Dulu kau tawarkan, Manisnya janjimu.  Yang ku sambut itu, Dengan segenap hatiku, Hingga engkau pergi, Tinggalkan ku.  


Hilangnya cintamu.  Menusuk hatiku.  Hingga ku memilih, Cinta yang fana.  Perginya dirimu, Merobek jantungku.  Hingga ku terjatuh, Dalam harapan. Hilangnya cintamu, menusuk hati ku.  Hingga ku terjatuh, Dalam harapan.  Uuu.. Dalam  harapan. 



Tuesday, August 31, 2010

Golden Crew

Training Program.  This semester, in my syllabus of study, we need and require to organize a training program.  Sorry for late update.  Actually, this program was held on 8 August but just now I have time to update my lovely blog with this entry. Hehe.. Ok lah, let we start this entry with pictures and i'll go with the flow of this story. 


** credit to Hafizah Mahmudin for these pictre


pict 1: During the training session

pict 2: During they working in group & with fasi

pict 3: Housemates & also in one group


pict 3: the one on who wear blue shirt is our lecture and advisor for this program
  
pict 4: this our group member but not all of them here

Pict 6: Ha,, this one is complete picture where these people is the GOLDEN CREW


Pict 7: Me -- Waiting for the student (participant)

Pict 8: Okeh,, ni gambar yg no purpose. Just ignore... ;P

Pict 9: Before the program start

Pict 10: During the program -- Introduction slot


Pict 11: During the Program

Pict 12: My group during the trademark session

Pict 13: Ice-breaking in group

Pict 14: Me and my 'adik'
Pict 15: Them


Pict 16: Waktu ni sudah ke hujung program, kami ada sesi menyanyi beramai-ramai dan tonton video






Gambar di atas: with my group sewaktu penyampaian hadiah dan tangkap untuk kenangan la... (okeh, i tau kat sini my group je yang ada.  This is my blog, so up to me lah nak taruk orang lain punye ke tak payah okeh.  Sorry   =.= '' )

My lecture and teacher of them

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jana Pendapatan

Labels

kNOw abOUt Me

My photo
You Welcome to visit my blog. Have nice reading and enjoy it. :)