Nuffnang me~

Thursday, June 2, 2011

1st interview, 1st job in life

Salam. Yesterday was the day.  The day I attended my first work interview ever in my life and tak sangka secepat ini dah kena mula kerja. Ingatkan bulan depan atau lambat lagi baru dapat keje tapi alhamdulillah interview semalam, berjaya and I will start working soon.  Now, rasa macam2 dalam hati nie.  Rasa happy, glad because I got the job, nervous because this is my first job ever, rasa nak nangis pun ada because takut nak mula benda baru. (T_T)

Semalam sepatutnya kena attend 2 interview.  Mula2, pegi interview pertama.  Memang nevous, sakit perut tapi buat2 rilex.. padahal, perut tak tahan dah cuak.  Rasa tak tenang dah.  Masuk je pejabat tuh, staff kat situ suruh duduk dan tunggu dulu kat kerusi tamu.  Then, 10 minit lepas tuh baru encik manager tuh panggil masuk nak interview.  Cuak seyh.  Tak cukup nafas nak bercakap sampai suara macam nak tak nak je keluar nye.

Nasib baik la encik manager tu tak tanya yang pelik.  He just asked about related subject that I had learned and with the position.  Lepas tu, encik manager tuh suruh buat typing test sebab nak tengok typing speed.  Dah la tengah nevous, nafas tak habis tarik dalam2 lagi.. terpaksa buat2 cool n rilex je. X_X 
Dalam duk nevous, tangan ketar2 nak menaip.. gagahkan jugak menaip.  Mula2 tu memang kelam-kabut lah kan.. tak payah nak cakap la.  Rasa macam nak bawak lari je keyboard tuh.  Few minutes after that, baru boleh taip dengan cepat dan betul.. fuhh..T_T. 

Lepas dah sudah semua2 tuh, dia tanya sikit2 soalan lagi, lepas tu terus tanya kalau dapat keje ni bila bole mula.  Kalau ikut kan encik manager tuh, dia nak suruh minggu ni.  Huh.. this week.  Tak boleh2.  Dah la nevous, tak ready lagi nak terus masuk keje.  Last2, decide nak mintak mula next week.  Then, the answer is.. I got the job.  Alhamdulillah.. 

Habis je first interview, terus gerak pegi for second interview kat Mydin.  Yup, at Mydin.  I just try my luck je ari tuh apply keje kat Mydin.  Walaupun first interview tuh dah macam confirm dah, tapi tetap pergi jugak the second interview.  Just nak ambil pengalaman attend interview je.  The second interview, a bit difficult.  Waktu tu, just sempat interview dengan penemuduga yang pertama sebab bila interview tuh kate nak terima job tu ke tak, I jawab nak bincang dengan family dulu.  So, the interviewer put me in K.I.V list. 

Kalau jawab nak terima, mesti kene interview dengan manager mydin plak.  So, after lepas interview dengan penemuduga pertama tuh, terus blah.  Balik rumah terus, sebab rase penat sangat, walaupun pergi dua interview je hari tuh. 

Lepas ni dah tak boleh duk umah sambil goyang kaki lepas kemas rumah, dan tengok tv dan online dan bla.. bla.. bla.. huhu.. nak nangis bole tak? T_T

oke, budak nih dah merepek..

Hope, my first job ini, can be long lasting before I get another job that more stable, the salary is more worth with the qualification and the important thing is, nak dapat keje kerajaaan.  Wish me luck guys..^_^

1 comment:

  1. congratz fasha.. keje katne? keje ape?

    ReplyDelete

Keep ur beautiful word here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jana Pendapatan

Labels

kNOw abOUt Me

My photo
You Welcome to visit my blog. Have nice reading and enjoy it. :)