Ni da lama dah buat. Baru kali ni nak share dengan readers sume. Kalau bab masak kek2 memang semangat tapi bile masak lauk, T_T phm2 je la.
Puding trifle. Nama macam susah kan tapi senang je buat nye. I will show you my version in making the trifle but if you want the original recipe, just click the above link.
Cara-caranya (secara ringkas)
step 1: padat kan kek gulung yg telah di potong (lbh krg 1 - 2cm)
step 2: bancuh tepung kastad (3 sudu) dgn susu cair (1 tin); kacau di atas api sederhana sehingga likat.
(tapi jgn keras sgt sebab nk tuang dlm bekas)
step 3: tuang kastad dlm bekas & letak kn apa2 buah sebagai hiasan / perasa
step 4: bancuh puding kristal perisa strawberi (1 box) & kacau dengan api yg sederhana. Tuang dalam acuan dgn perlahan agar kastad tidak rosak.
step 5: simpan dlm peti ais bila puding dah kurang pns. (nanti petiais rosak plak)
final outcome: taraaaa.. ni la dah siap nye. sepotong je dpt snap. hehe
Nampak macam sedap je.Nak cket.Hehe.Boleh try pasni.Btw, kte pon ske buat desert.Tapi lauk x rajin sgt nk masak.Samela.
ReplyDeletehehe.. tau tape. lauk2 ni kene dtg mood dulu bru jd. sila2. try la. ni pun kte refer dri blog org len.. ;)
Delete